Hlavní obsah

Vláda chystá změnu zdanění hazardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda chystá změnu zdanění hazardu, potvrdil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj tak státní rozpočet získá navíc zhruba jednotky miliard. Stanjura v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi zdůraznil, že úspora 70 miliard korun v rozpočtu na příští rok by se měla ze dvou třetin týkat výdajů a jedna třetina příjmové strany. Změny chce konzultovat s opozicí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stanjura uvedl, že ročně stát z hazardu vybere kolem devíti miliard korun. Změnou zdanění bude možné získat jednotky miliard navíc.

Hry pro tento účel adiktologové rozdělili do tří skupin podle jejich nebezpečnosti a stupně závislosti. Ministerstvo připravilo na tomto podkladu propočty změn tak, aby byly ve výběru daní pozitivní.

Kabinet naopak zřejmě upustí od návrhu zdanění takzvaného tichého (nešumivého) vína, na které v současnosti v Česku platí nulová spotřební daň. Úvahy o zavedení daně se objevují vždy v souvislosti s napjatým státním rozpočtem.

Stanjura: Zvažujeme zrušení daňové slevy na manžele

Domácí

Stanjura zmínil, že daň z vína používá menšina zemí EU, proti jejímu zavedení mluví podle něj i to, že kdyby byla nízká, jako je například ve Francii, nevyplatila by se státu kvůli nákladům na správu.

Změny chce konzultovat s opozicí

Plánovaná úspora 70 miliard korun v rozpočtu na příští rok by se měla ze dvou třetin týkat výdajů a jedna třetina, tedy zhruba dvacet miliard korun, příjmové strany. Aby změny byly udržitelné, měly by podle ministra financí být konzultovány s opozicí. Zdůraznil, že nejdříve na nich ale musí být shoda v koalici.

Česko se v posledních letech potýká s velkou strukturální nerovnováhou státního rozpočtu. Loni skončil státní rozpočet deficitem 360,4 miliardy korun, což byl třetí nejhorší výsledek hospodaření po letech 2021 a 2020.

Pro letošní rok je schválený schodek 295 miliard korun. Podle prognózy ministerstva financí by letos míra zadlužení Česka měla dosáhnout 45,8 procenta HDP, což je nejvyšší úroveň vůbec.

Válek: Konec automatické izolace, covid se oficiálně stane běžnou nemocí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám