Hlavní obsah

Tvařte se jako malé a střední, vzkázal Síkela velkým firmám. Šlo o nadsázku, tvrdí ministerstvo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) doporučil velkým firmám, aby se tvářily jako malé a střední podniky, aby mohly dosáhnout na vládní pomoc v boji s vysokými cenami energií. Síkela to řekl na sněmu Svazu průmyslu a dopravy, který se v úterý konal v Brně. Ze strany opozice za to na sociálních sítích schytal kritiku, podle mluvčího ministerstva mělo jít o jasnou nadsázku.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Článek

„Při té definici malé a střední firmy budeme asi umět v rámci nějakých sporných limitů přimhouřit oko. To znamená, že já všem velkým (firmám) doporučuji: tvařte se jako malé a střední, aspoň na přechodnou dobu,“ řekl Síkela během svého projevu.

Na to zareagovala moderátorka diskuze slovy „Já bych varovala, že to už jsme tady měli“, což spustilo v publiku včetně Síkely nebo i premiéra Petra Fialy (ODS), který byl rovněž přítomen, úsměvnou reakci.

Síkela poté uvolněným tónem dodal: „Nevím, co máte na mysli, ale umím si představit, že v oblasti nízkého napětí budeme dočasně používat určitou velkorysost.“

Moderátorka nejspíš svou odpovědí narážela na kauzu Čapí hnízdo, v níž je bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) obžalovaný z dotačního podvodu. V případě se vyšetřuje, zda dotaci nečerpal holding Agrofert jakožto velká firma, ačkoliv byla určena jen pro malé a střední podniky.

Síkela: Spotřeba plynu za prvních osm měsíců meziročně klesla o 18 procent

Ekonomika

Opoziční poslanec Karel Havlíček (za ANO) každopádně video s touto pasáží sdílel na svém Twitteru se slovy: „Ministr průmyslu radí veřejně, že se mají velké firmy tvářit jako malé a střední. To video si dejte. Sněm Svazu průmyslu a dopravy,“ napsal.

A do Síkely se opřel i twitterový účet ČSSD, který video rovněž sdílel. „Toto je ministr pravicové vlády Síkela. Radí velkým nadnárodním holdingům, jak si sáhnout na peníze malých a středních živností. Za stejné praktiky stojí před soudem bývalý premiér Andrej Babiš. Tohle musí skončit. Potřebujeme vládu, která pomůže malým firmám a domácnostem!“ uvedli sociální demokraté.

MPO: Je to očividná nadsázka

Podle mluvčího MPO Vojtěcha Srnky je však zjevné, že vyjádření Síkely nebylo bráno vážně. „Při zhlédnutí celého videa, ne jen části, kterou vystřihl a zveřejnil na sociálních sítích opoziční poslanec z hnutí ANO, je očividné, že se jedná o nadsázku,“ odpověděl Novinkám.

Celý záznam ze sněmu Svazu průmyslu a dopravy je k dispozici na YouTube. Inkriminovaná pasáž začíná v čase 1:49:30.

„Snahou MPO v čele s panem ministrem Síkelou je zajistit co nejúčinnější pomoc pro podniky. Intenzivně proto například jedná se zástupci Evropské komise (EK) o prodloužení a rozšíření dočasného krizového rámce určeného na pomoc velkým firmám. Tato jednání se posouvají dobrým směrem a v půlce října by měla dát EK na stůl první návrh,“ dodal Srnka.

Kabinet ve středu schválil definitivní podobu nařízení o zastropování cen elektřiny a plynu, přičemž pro malé a střední firmy připojené na vysoké a velmi vysoké napětí zastropoval cenu elektřiny na 80 procentech nejvyšší spotřeby za posledních pět let. U plynu se pak strop bude týkat firem s roční spotřebou do 4200 MWh.

Reklama

Výběr článků

Načítám