Hlavní obsah

Stanjura: Nová vláda plošné zvýšení platů zruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dosluhující kabinet ANO a ČSSD se sice chystá schválit zvýšení platů hasičů, policistů, vojáků, učitelů, pracovníků v sociálních službách a dalších státních zaměstnanců o stejnou částku, jenomže rýsující se nová vláda Spolu a PirSTAN s něčím takovým nepočítá a nařízení zřejmě zruší. V neděli to v ČT řekl žhavý kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zbyněk Stanjura

Článek

„Pokud vláda přijme socialistický návrh, že všem přidá stejně, tak já myslím, že ho zrušíme, protože není spravedlivý,“ prohlásil Stanjura. V každé firmě nebo úřadu jsou podle něj zaměstnanci skvělí, průměrní a ostatní a návrh nařízení mezi nimi nerozlišuje. „Problém není částka jako taková, ale ten princip,“ dodal.

Pokud vláda všem přidá stejně, tak já myslím, že to zrušíme, protože to není spravedlivé
Zbyněk Stanjura, ODS

Návrh nařízení předpokládá, že všem zaměstnancům veřejných služeb a správy s výjimkou učitelů, kteří by si měli příští rok polepšit o 3,5 procenta, by se od ledna mohl navýšit základ výdělku neboli platový tarif o 1400 Kč.

Podle dřívějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) by o růstu platů mohl kabinet rozhodovat ve středu. S navýšením platů ve veřejném sektoru počítá státní rozpočet, který už Babišův kabinet schválil, avšak rodící se nová koalice ho plánuje také přepracovat.

Fiala chce rozpočet se schodkem do 300 miliard korun

Domácí

Jak a o kolik by měly platy růst, Stanjura neupřesnil. Předseda STAN a předpokládaný ministr vnitra Vít Rakušan navíc minulý týden Právu řekl, že přes chystané úspory v resortu v žádném případě nepočítá s tím, že poklesnou platy policistům a hasičům.

Připomínky k návrhu na zvýšení platů má však i dosluhující ministryně financí Alena Schillerová (ANO), celá částka 1400 Kč podle ní nemůže směřovat do tarifu. „Pak nebude vůbec žádný prostor na nenárokové složky, na příplatky,“ zdůraznila. V ozbrojených sborech navíc podle ní růst tarifu ze zákona navyšuje další složky platu.

Schillerová v neděli také upozornila, že nastupující koalice počítá s rozpočtovým provizoriem zkraje roku, což znamená, že se platy ve veřejné sféře od ledna po dobu jeho trvání zvedat nebudou. Stanjura s tím ale nesouhlasil, poukazoval na celkový roční příjem zaměstnanců.

Inflace bude výrazně vyšší

Je zřejmé, že ani případné přidání o slíbených 1400 Kč nepokryje státním zaměstnancům inflaci, jak se původně předpokládalo.

Ministerstvo financí (MF) v nové makroekonomické prognóze podle Schillerové odhaduje, že průměrná meziroční inflace dosáhne příští rok šesti procent.

Ministerstvo zvýšilo pro příští rok odhad průměrné inflace na šest procent

Ekonomika

Ještě v srpnu přitom MF počítalo s růstem spotřebitelských cen v roce 2022 o 3,5 procenta. Podle aktuálního odhadu České národní banky (ČNB) by inflace měla příští rok stoupnout o něco méně, a to na 5,6 procenta z dříve odhadovaných 2,8 procenta.

Meziroční růst spotřebitelských cen v ČR se již v září přiblížil pětiprocentní hranici a během nadcházející zimy se podle ČNB vyšplhá k sedmi procentům. Už v říjnu podle odhadů analytiků meziroční inflace výrazně stoupla na průměrných 5,7 procenta ze zářijových 4,9 procenta.

Průměrný plat ve veřejné sféře je přes 43 000 Kč
V 1. pololetí činil podle informačního systému o průměrném výdělku (IPSV) průměrný hrubý plat ve veřejné správě 43 232 Kč.
Polovina lidí ve veřejném sektoru vydělávala více než 39 950 Kč. Odměny, příplatky a náhrady představovaly bezmála třetinu platu.
Hrubá mzda v soukromém sektoru byla 39 332 Kč.
Ve státních a veřejných službách pracovalo v pololetí 652 100 lidí, což byla téměř pětina zaměstnanců v Česku.
Navýšení platů ve veřejné sféře o 1400 Kč by si vyžádalo z rozpočtu státu, samospráv a ze zdravotního pojištění asi 16 miliard Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám