Hlavní obsah

Fiala chce rozpočet se schodkem do 300 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lídr vítězné koalice SPOLU a adept na nového premiéra Petr Fiala (ODS) by chtěl, aby rozpočet na příští rok počítal se schodkem do 300 miliard korun. Návrh rozpočtu končící vlády se schodkem 376,6 miliardy korun premiéra Andreje Babiše (ANO) prý nepodpoří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala.

Článek

„Měli bychom se dostat pod schodek 300 miliard,“ řekl v Otázkách Václava Moravce na České televizi Fiala.

Rozpočet s tímto schodkem není možný. Nemůžeme to odpovědně odsouhlasit.Česká republika se nevyhne rozpočtovému provizoriu.
Petr Fiala, šéf ODS

Nově jmenovaní ministři by tak podle něj měli najít na každém resortu úspory ve výši šesti procent. „Uvidíme, jak to kdo splní. Myslím, že to ale musí dokázat,“ doplnil.

Noví poslanci zřejmě překopou rozpočet k nepoznání

Ekonomika

Po volbách má ve Sněmovně většinu zástupců současná opozice. Očekává se, že návrh rozpočtu na rok 2022 končící vlády premiéra Babiš tak v dolní komoře neprojde.

Končící kabinet schválil před několika týdny rozpočet na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun. „Rozpočet s tímto schodkem není možný. Nemůžeme to odpovědně odsouhlasit,“ odmítl však Fiala.

„Česká republika se nevyhne rozpočtovému provizoriu,“ dodal. V takovém případě by stát hospodařil podle posledního schváleného rozpočtu, tedy podle toho letošního, který počítá se schodkem 500 miliard korun.

Podle Fialy by však mělo trvat nejdéle první dva měsíce příštího roku, než budoucí vláda prosadí nový rozpočet.

Schillerová: Při provizoriu se platy nezvýší

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám