Hlavní obsah

Stanjura narazil. Proti nižším daním u loterií je většina koaličních stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na snížení daní loterijním společnostem se v koalici nesetkal s přílišným úspěchem. Jak plyne z vyjádření zástupců koalice pro Novinky, proti jsou Piráti, lidovci i hnutí STAN.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS)

Článek

Šéf státní kasy Stanjura měl podle České televize snížení daně loteriím navrhnout v pracovním materiálu, který zaslal koaličním partnerům. Těm se ale tento návrh, který by mohl být začleněn do balíčku chystaných úsporných opatření, příliš nezamlouvá.

„Za KDU-ČSL není možné snižovat daně z hazardu. Naopak – ať už se to týká daní z neřesti, jak já rád říkám, kdy je to jedno, jestli je to loterie, alkohol, či tabák – se domníváme, že je spíš prostor pro zvyšování daní,“ řekl Novinkám pří příchodu do Strakovy akademie na jednání kabinetu ve středu ministr životního prostředí Petr Hladík.

Snižme daně loteriím, říká Stanjura. Zároveň se zabývá zvýšením DPH na vodné a stočné

Domácí

Podobně se vyjádřil také šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Snížení daní na hazard nepodporujeme. Procházíme jako země složitým obdobím, na domácnosti dopadají důsledky ekonomické krize, a navíc jsme v situaci, kdy se diskutuje o ozdravení státního rozpočtu a úsporách. Je nesmyslné, abychom ulevovali zrovna hazardnímu byznysu,“ napsal Novinkám v SMS.

STAN: Nepřipustíme to

S Piráty a lidovci souhlasí i hnutí STAN. „V pěti stranách jsou na různé věci různé názory, “ řekl na tiskové konferenci po jednání kabinetu také šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. První místopředseda hnutí Lukáš Vlček nicméně pro Novinky jasně uvedl: „Nepřipustíme jakékoliv snižování daní z hazardu a loterií.“

Podporu by teoreticky mohl Stanjura najít u TOP 09. Šéfka strany i Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) Novinkám řekla, že o návrhu se bude v koalici teprve jednat. Předseda poslaneckého klubu Jan Jakob pak uvedl, že z jeho pohledu „je důležité, aby sazby u jednotlivých typů loterijních a hazardních her odpovídaly rizikům závislosti z hlediska adiktologie“.

O podobnou změnu jako Stanjura se minulý rok pokusil i šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Ten chtěl snížit daň loteriím z 35 na 23 procent. Návrh plánoval připojit k zákonu o dani z mimořádných zisků, po kritice koaličních partnerů ho ale nakonec stáhl.

Celkový balíček úsporných opatření by měl Stanjura představit v následujících týdnech. Kromě snižování daní pro loterijní společnosti je například ve hře zvýšení DPH na vodné a stočné či na pivo. I proti tomu se už ozvali někteří zástupci koaličních stran.

Stanjurův plán vyšší DPH narazil. Dokonce i v koalici

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám