Hlavní obsah

Štamgasti je přiměli k obnově krčmy zničené tornádem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zeleným čtvrtkem se začala psát nová epocha Dolní krčmy v Hruškách na Břeclavsku. Půllitry zeleného piva potěšil podnik všechny ty, kdo fandili obnově hospody, zničené předloni tornádem.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jaroslav Bradávka (vlevo) a Jiří Škrabal si poprvé připíjí pivem z obnovené hospody

Článek

Dobu snah o obnovu hospody teď vystřídá každodenní starost o provoz podniku a splácení dluhů spojených s novou výstavbou. Tornádo dva společníky zastihlo v situaci, kdy ještě neměli doplacenou hypotéku za koupi podniku. Najednou byli majiteli torza, které muselo jít k zemi. Na osudný den vzpomíná jeden z majitelů Jiří Škrabal. V době tornáda byl doma. Když se nemohl dovolat parťákovi, chvátal do hospody.

„Kolega s hosty se ukryli mezi kuchyň a sklep a čekali, co bude. Střecha z hospody byla pryč, strop tornádo utrhlo a posunulo o kus vedle. Okna rozbitá a zdi popraskané. Seděli jsme tam a brečeli. Pak jsme vzali zbylý chlast a pili,“ popsal osudný večer Škrabal.

Když potom dorazila starostka se statikem a pracovníky stavebního úřadu, vyslechli si verdikt. Demolice. „Byli jsme jediní, kdo měl studené pití, pak nám ještě asi deset dnů přátelé a známí z hospod vozili pivo a limonády a my jsme je rozdávali brigádníkům. Praskliny jsme měli označené a hlídali jsme to, ale hospoda se bortila. Pak přišel statik podruhé a řekl, že se to hýbe, že už nás tam nenechá. Přijeli vojáci s buldozerem a šla k zemi,“ dodal.

Obyvatelé Hrušky na Prostějovsku odmítli v referendu zbourat budovu staré školy

Domácí

Mezitím už začali jednat s pojišťovnami. Generali jim peníze za strženou budovu vyplatila celkem brzy. Na jednání s Českou podnikatelskou pojišťovnou nemají dobré vzpomínky, za vnitřní vybavení jim pojišťovna nevyplatila nic. Podobně jako některým dalším lidem v obci. Podle sdělení ČPP plnění skutečně poskytnuto nebylo, protože klient neměl sjednané pojištění proti vichřici.

Mnoho lidí po pohromě začalo posílat peníze na pomoc při obnově hospody.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Majitelé vítají hosty po otevření nově postavené hospody

„Dotace na obnovu i dary, které lidé poslali na firemní účet, jsme museli zdanit. Byl to paradox, kdy se finanční úřad divil, že máme příjmy při zavřené hospodě a nulových nákladech. Přinejmenším vůči dárcům, kteří posílali peníze, nebylo ale fér, že část jejich darů padla na daně,“ posteskl si Škrabal.

Navíc, aby dostali pomoc od CzechInvestu, museli obnovit pozastavené živnosti. A ačkoliv věděli, že zatím nebudou podnikat, museli platit sociální a zdravotní pojištění.

Pomohla místní firma

Do rozhodování, co dál, razantně vstoupila místní firma Hrušecká stavební. „Přišli za námi a řekli, že si opravu hospody berou za svou. Že k nám chodí na obědy, dělají tu akce, že Hrušky ji potřebují. Dodali nám sílu. A hospodu udělali kompletně na klíč včetně projektu,“ řekl.

Zaplatit úvěry spojené se stavbou už bude na majitelích. Dluhy jsou značné, vzkříšení hospody bylo v době, kdy ceny stavebního materiálu letěly raketově nahoru. Úvěr mají vysoký a navíc museli banky přesvědčit, protože při věku hospodských už nebyli pro banky zrovna perspektivními klienty.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na první pivo přišli i pracovníci Hrušecké stavební. Právě oni přiložili ruce k dílu, a hospoda znovu stojí

Nejen hospoda, ale i Hrušky jako celek jsou z velké části opravené, včetně obecního majetku. Škola i školka je v novém, zahradníci pracují na obnově zahrady. Někteří lidé ale měli obnovu domů nečekaně komplikovanou. Šesti rodinám nabídl šestapadesátiletý muž z Prahy zajištění dotace na opravy, aby následně v některých případech i bez vědomí údajných příjemců vyřizoval proplácení dotací za neprovedené práce. Problémem ale bylo, že si peníze nechal poslat na svůj účet. V jednom z případů vystavil dokonce fakturu na práce, které mu uhradil i poškozený.

„Kriminalisté muže zadrželi. Čelí obvinění z dotačního podvodu a poškození cizích práv. Způsobil škodu za více než šest milionů korun,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Starostka Hrušek: Nejdřív obec, až pak náš dům

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám