Hlavní obsah

Obyvatelé Hrušky na Prostějovsku odmítli v referendu zbourat budovu staré školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hruška

Více než 100 let stará budova školy v obci Hruška na Prostějovsku zbourána nebude. Rozhodli o tom voliči v místním referendu, které se ve vsi s 261 obyvateli konalo souběžně s prezidentskými volbami.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Dopadlo to dobře, budova se nebude bourat,“ sdělila starostka Vladana Šplíchalová (KDU-ČSL) a dodala, že referenda se zúčastnilo 116 ze 184 obyvatel obce starších 18 let.

„Jeden hlas byl neplatný, takže ze 115 platných hlasů bylo 80 proti bourání a 35 pro bourání. Účast v referendu byla 63 procent,“ poukázala s tím, že lidé v referendu tak zvrátili výsledek referenda z roku 2017, kdy se lidé vyslovili pro demolici historické školní budovy. Podle propočtů by bourání vyšlo na 1,3 milionu korun.

Jenže zatímco k ní dosud nedošlo, nálada v Hrušce se změnila. „Mě to překvapuje, vzhledem k tomu, že to předchozí referendum bylo naprosto opačného výsledku. Ten markantní rozdíl mě překvapil,“ poukázala Šplíchalová s tím, že je ráda, že vedení obce vyslyšelo hlasy obyvatel, kteří si bourání někdejší školy už nepřejí.

Druhé kolo: Pavel - Babiš

Prezidentské volby

Co s objektem bude, ale ještě obec neví. „Dosud jsme měli svázané ruce tím rozhodnutím o bourání, takže nebylo možné investovat ani do nějaké základní údržby té budovy, ani řešit nějaké projekty,“ popsala starostka.

Potvrdila, že situace se nyní změní a obec zcela určitě nějakou základní údržbu školy udělá. „Aby nám nespadla a nedostala se ještě do horšího stavu, než je teď.“

Současně ale Šplíchalová ví, že bude složité hledat peníze na přestavbu objektu. „Zvlášť když teď budeme dělat novou kanalizaci a chodníky. Ale určitě se začneme poohlížet po různých dotačních titulech a hledat možnosti využití té budovy. Nejpravděpodobnější se nám ale jeví přeměna na byty,“ naznačila starostka, co by z někdejší školy v Hrušce mohlo být.

Referendum dalo zelenou domu pro seniory na Jihlavsku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám