Hlavní obsah

Správné rozhodnutí, hodnotí prezident krok vlády vůči Ficovu kabinetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel respektuje rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica. Důvodu Pavel rozumí a považuje to za správné. Vláda se k tomu rozhodla v souvislosti s kroky některých představitelů slovenského kabinetu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel

Článek

Podle Pavla nejde o trvalé rozhodnutí. Prezident záležitost okomentoval ve čtvrtek při návštěvě Středočeského kraje, konkrétně Kerska.

„Není možné ale ignorovat zásadní rozdíly v názorech na klíčové otázky zahraničněpolitických témat, jako je třeba setkání slovenského ministra zahraničí s ministrem zahraničí Ruské federace,“ zdůvodnil premiér Petr Fiala (ODS) zrušení společných jednání obou vlád.

Důvodem jsou kromě setkání šéfů diplomacie Slovenska a Ruska i nedávné výroky premiéra Fica.

České vládě došla trpělivost s Ficem. Ruší společná jednání

Domácí

Ten na český krok reagoval slovy, že česká vláda ohrožuje vztahy se Slovenskem, protože prý podporuje válku, zatímco slovenská vláda hovoří o míru.

V podobném duchu se záhy vyjádřil i šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, který rovněž v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině rád hovoří o potřebě míru, případně uspořádání mírového summitu.

Fiala ničí česko-slovenské vztahy, vzteká se Babiš

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám