Hlavní obsah

Spor o lepší hodnocení lékařů trvá

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hodinu trvala páteční schůzka premiéra Jiřího Paroubka se zástupci lékařů, pojišťoven a ministryní zdravotnictví MIladou Emmerovou. Jejím jediným výsledkem je, že všechny strany se sejdou znovu za týden.

Článek

"Vyjasnili jsme si situaci. Diskuse nebyla uzavřena. Do týdne připravíme modely a propočty a musíme zvážit, zda a kdy je únosné navýšit cenu lékařských výkonů," řekla po jednání novinářům ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková dodala, že "pan premiér vyslechl argumenty všech stran a nemá zájem na tom, aby pacienti měli méně péče".

O co je vlastně jde

Pacienti se jen těžko orientují ve vzniklé situaci. O co je tedy vlastně spor? Před časem ministryně zdravotnictví Milada Emmerová obecně přislíbila lékařům, že je pro navýšení ceny práce v seznamu výkonů od července letošního roku.

To ale ještě neměla kalkulace, kolik by to znamenalo peněz. Když je zdravotní pojišťovny spočítaly, zjistily, že by bylo zapotřebí 24 miliard korun navíc. Jestliže dnes je tedy dluh zdravotního pojištění zhruba 10 miliard, stoupl by na 34 miliard. Lékaři by v průměru měli podle zdravotních pojišťoven asi 85 000 korun měsíčně, to je o 50 tisíc korun víc než dosud.

Takové zvýšení si nemůže zdravotní systém dovolit, a tak ministryně před několika dny přistoupila na argumentaci pojišťoven, že to možné není. Sama navrhla 19 stabilizačních opatření, které by měly přispět k finanční rovnováze resortu. "Až ta bude dosažena, pak je možné zvýšit platy lékařům," prohlásila Emmerová.

To se ale nelíbilo lékařům a vytáhli do boje. Tvrdí ústy předsedy České lékařské komory Davida Ratha, že cena práce lékaře je stejná od roku 1997 a že počet kontaktů lékaře s pacientem je v České republice jeden z největších na světě - patnáctkrát za rok, ač v Evropě je to pouze osm. Jiřina Musílková ale oponuje: "V roce 1997 byla hodnota bodu 46 haléřů, dnes je vyšší o 230 procent."

Kde zůstal pacient

Všechny strany tvrdí, že to co dělají, dělají v zájmu jen a jen pacienta, ale ten jakoby ze hry vypadl. Hlavní jsou peníze.

Rath tvrdí, že pojišťovny nutí lékaře neustále zvát pacienty na kontrolu. "Pokud tak lékař neudělá, zbankrotuje, protože si nevydělá," tvrdí Rath. Dodává, že když se zvýší cena práce, počet kontaktů pacienta s lékařem bude menší, lékaři si vydělají víc a systém ušetří.

S tím ale polemizuje Emmerová. "Když se péče zmenší a bude méně kontaktů lékaře s pacientem, ptám se zda před tím nebyla vykazována zbytečně? Chci, aby o pacienta bylo postaráno, bez ohledu na to, kolik kontrol jeho zdravotní stav vyžaduje. Pokles kontaktů lékař-pacient musí být účelný, ne řízený financemi," prohlásila Emmerová.

Za týden znovu

Premiér Jiří Paroubek je ekonom, a tak nechává zpracovat další analýzy, které mají ukázat, zda je možné cenu lékařské práce zvýšit nebo ne. Tyto kalkulace musí být hotovy brzo, protože příští týden v pátek se všechny strany sejdou u premiéra znovu a budou již muset rozhodnout. Jinak termín 1. července - odkdy by se měla cena práce zvýšit, by byl ohrožen a není jasné, co by bylo po tomto datu. Lékaři totiž naznačují i různé protestní akce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám