Hlavní obsah

Emmerová přenesla rozhodnutí o platech lékařů na premiéra

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová předloží ve čtvrtek premiéru Jiřímu Paroubkovi argumenty lékařů a zdravotních pojišťoven, zda je možné zvýšit platy lékařů aniž by to prohloubilo zadlužení systému zdravotního pojištění. Tím vlastně přenesla odpovědnost za zvýšení platů lékařů na premiéra. Takový je výsledek pondělní dvouhodinové schůzky ministryně se zástupci lékařského stavu.

Článek

"Nechci být tím, kdo dál zadluží systém, i když plně souhlasím se zvýšením platů lékařů a s vyšším ohodnocením jejich práce," prohlásila ministryně Emmerová. Prezident České lékařské komory David Rath k tomu dodal, že "přenesením rozhodnutí na premiéra se zbytečně dramatizuje situace."

Rath na podporu svých argumentů uvedl, že cena práce lékaře se nezvýšila od roku 1997, zatímco náklady na léky a zdravotnický materiál stouply o 80 procent. Tvrdě odmítl výpočty zdravotních pojišťoven, že na zvýšení ceny práce v seznamu výkonů by bylo zapotřebí 24 miliard korun.

"Argumenty pojišťoven jsou neférové a vytvářejí nepravdivý nátlak na ministerstvo. Požadujeme, aby indexace seznamu výkonů, podle kterých jsou lékaři ohodnoceni, vstoupila v platnost od 1. července tak, jak nám byla slíbena."

Ministryně Emmerová v minulých dnech přistoupila na argumentaci zdravotních pojišťoven, které tvrdí, že k současným 10 miliardám zadluženosti by přibylo dalších 25 miliard, které by si navýšení cen výkonů vyžádalo. Zopakovala ale, že lékaři by vyšší plat mít měli. Prvním krokem k tomu by ale měla být stabilizační opatření, které předložila vládě, a ta by je měla projednat do konce května.

Ani po pondělní schůzce tedy není jasné, zda lékaři svůj požadavek na zvýšení příjmů prosadí nebo ne. Emmerová soudí, že "premiér jako ekonom návrhy posoudí a vytvoří si názor."

LOK chce, aby stát platil víc

Se svým požadavkem přišel v pondělí i Lékařský odborový klub. Ten požaduje, aby stát, který platí v současné době zdravotní pojištění za 5,5 miliónů osob, převážně důchodců a dětí, toto pojistné podstatně zvýšil. "Stát by měl platit měsíčně za jednoho pojištěnce 967 korun a nyní je to 481. Ministryně navrhuje zvýšení pouze na 494 koruny. To je málo," sdělil Právu předseda LOK Milan Kubek. Pokud by stát přistoupil na požadavek LOKu na zvýšení na 967 korun, do zdravotnictví by oproti současnosti navíc přišlo 34 miliard ročně. To by pokrylo podle Kubka požadované nároky na nový seznam výkonů, a tedy i na vyšší platy lékařů.

Že by měl stát platit víc, to si myslí i ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková. Právu sdělila, že v roce 1993 tvořily platby státu téměř 29 procent příjmu pojišťovny, ale nyní je to necelých 22 procent. "Kdyby stát držel původní podíl, bylo by v systému za ta léta téměř o 80 miliard víc, což by pokrylo 5 miliard potřebných každoročně na nové léčebné metody," uvedla Musílková.

I lékaři půjdou k Paroubkovi

Česká lékařská komora požádala o schůzku premiéra Jiřího Paroubka, kde ho chce také informovat o svých požadavcích. Termín zatím stanoven nebyl, ale zřejmě to bude až po čtvrteční schůzce Emmerové s premiérem.

Lékaři se zatím nevyjádřili jaké nátlakové akce chystají v případě, že nový seznam výkonů nebude platit a jejich příjmy se nezvýší. V minulosti to ale byly stávky v nemocnicích, kdy lékaři ošetřovali pouze akutní stavy. K jakým akcím by přistoupili nyní, zatím tedy není rozhodnuto. Ve čtvrtek se má sejít i asociace nemocnic a jednat o tom, co se stane se zdravotní péčí, jestliže cena práce lékařů nestoupne a nemocnice nedostanou přidáno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám