Hlavní obsah

Spolu už peče koalici proti Hřibovi, ale skřípe to

Praha

Pražské organizace ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se zhlédly v úspěchu koalice Spolu ve sněmovních volbách. Chtějí ho zopakovat i v komunálním klání do pražského magistrátu na přelomu letošního září a října, kdy vyzvou pirátského lídra Zdeňka Hřiba, který chce post primátora obhájit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání pražského zastupitelstva. Ilustrační foto

Článek

Podle informací Práva je dohoda Spolu na spadnutí, i když problémem bude rozdělení míst na kandidátce. Detaily se mají řešit na nedělní večerní schůzce lídrů pražských organizací.

Koalici Spolu preferuji, ale pochybuji, že by návrh ODS prošel naším výborem
Jiří Pospíšil, šéf pražské TOP 09

Pražské vedení ODS podle informací Práva už ostatním dvěma stranám rozeslalo návrh „Memoranda o vytvoření koalice Spolu“. ODS v memorandu navrhuje, že „každá ze stran má právo nominovat na společnou kandidátní listinu své kandidáty v poměru 7:4:1“ v pořadí ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

To se ale nelíbí ani TOP 09, ani lidovcům. „To je koalice, která by mohla být přínosná, protože Spolu v Praze sněmovní volby jasně vyhrálo. Pro nás ale bude důležitá programová shoda a také abychom dostali důstojné zastoupení na kandidátce,“ řekl Právu předseda pražských lidovců Vít Šolle.

V Praze to před komunálními volbami zase jiskří

Komunální volby

Dodal, že by za správné považovali udělat klíč podle sněmovních voleb. „Z jedenácti pražských poslanců za Spolu je šest z ODS, tři z TOP 09 a dva z KDU-ČSL. To je podle mě nejčerstvější průzkum volebních preferencí,“ podotkl Šolle.

Předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil byl překvapen, protože podle svých slov návrh memoranda zatím neviděl. „Koalice Spolu je řešení, které osobně preferuji, ale pochybuji, že by takováto varianta prošla krajským výborem, kde jsou na tuto koalici různé názory,“ řekl Právu Pospíšil.

Komunální volby: Průběh a přepočet mandátů voleb do zastupitelstev obcí

Komunální volby

Vítěz voleb má právo nominovat lídra

Šéf pražské ODS Marek Benda ve čtvrtek na dotazy Práva, jak při určování poměru na kandidátce postupoval, nereagoval.

V návrhu memoranda se ale píše, že ODS má právo nominovat lídra koalice jako „nejsilnější z partnerských stran podle výsledků posledních voleb do pražského zastupitelstva“.

Piráty v Praze povede do voleb opět Hřib

Komunální volby

ODS ve volbách v roce 2018 vyhrála a získala v pražském magistrátu čtrnáct mandátů z 65 možných.

Do rady se ale nedostala, vládní koalici poskládali Piráti (13), hnutí Praha sobě (13) a Spojené síly pro Prahu (13), což je spojení TOP 09 (8), STAN (4) a KDU-ČSL (1). V opozici vedle ODS zůstalo i hnutí ANO s dvanácti mandáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám