Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, ODS je druhá

Aktualizováno

Pokud by se nyní konaly volby do Sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 28,5 procenta. Druhá by byla ODS se ziskem 16,5 procenta. Strana SPD by skončila třetí s 11,5 procenta. Plyne to z průzkumu agentury Median. Agentura upozornila, že průzkum nezahrnoval předvolební koalice.

Článek

Piráti by získali devět procent hlasů, STAN 8,5 procenta.

Do Sněmovny by se dostala ještě ČSSD se ziskem 5,5 procenta. Před branami dolní parlamentní komory by zůstala TOP 09 a KDU-ČSL. „Zisk všech tří stran se však pohybuje kolem hranice pěti procent a nelze tak spolehlivě určit, zda je jejich podpora nad touto hranicí, či pod ní,“ uvedl Median.

Prostým součtem by strany koalice SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, měly 25,5 procenta hlasů a Piráti se STAN pak 17,5 procenta.

KSČM dál ztrácí, nyní by komunisté získali tři procenta hlasů, stejně jako hnutí Přísaha. Pro Trikolóru by hlasovalo 2,5 procenta voličů.

Jádro ANO posílilo

ANO si nadále drží podporu především mezi lidmi ve věku 65 let a více, volilo by ho 44,4 procenta. Je také nejčastější volbou absolventů bez maturity. ODS má podle Medianu velkou podporu mezi podnikateli a vysokoškoláky. Ti často podporují také hnutí STAN.

„Volební potenciál hnutí ANO mírně poklesl, volební jádro naopak posílilo. Drobný nárůst preferencí, jádra i potenciálu zaznamenalo též hnutí SPD,“ uvedla agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám