Hlavní obsah

Společně za Ukrajinu. Na Staroměstském náměstí se sešly tisíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod heslem Společně za Ukrajinu se na pražském Staroměstském náměstí sešli ve čtyři hodiny odpoledne lidé k připomenutí druhého výročí stále pokračující ruské agrese. Stovky lidí pak dorazily na náměstí Kinských už o hodinu dříve a na to Staroměstské došly pochodem přes Karlův most.

Živě: Demonstrace na podporu UkrajinyVideo: Novinky, ČTK

 
Článek

Krátce po třetí hodině se průvod stovek lidí za doprovodu policie vydal směrem k Újezdu. Lidé skandovali hesla jako „Stop Russia“ nebo „Ukraine must win“ (tedy Zastavte Rusko a Ukrajina musí vyhrát).

Průvod zamířil přes Karlův most na Staroměstské náměstí, kde ve čtyři hodiny začalo shromáždění na podporu Ukrajiny.

Zahájil ho prezident Petr Pavel a zazněl videopozdrav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Lidé na náměstí měli vlajky Ukrajiny, Evropské unie a Severoatlantické aliance a transparenty na podporu napadené země.

Shromáždění společně organizují Člověk v tísni, Paměť národa, Milion chvilek pro demokracii a Evropský kongres Ukrajinců, Hlas Ukrajiny a nadační fond pro Ukrajinu stojící za projektem Dárek pro Putina.

Pochod na podporu UkrajinyVideo: Novinky

„My v Česku můžeme inspirovat celý svět svým odhodláním statečným Ukrajincům pomáhat v boji za jejich a naši svobodu,“ tvrdí organizátoři, jejichž akce je součástí širšího programu Den za Ukrajinu.

Na pódiu vystoupil prezident Petr Pavel. Veřejnost vyzval, ať vytrvá a nenechá spadnout Ukrajinu do spárů Ruska. Připomněl, že i Češi byli v situaci, kdy chtěli, aby svět chápal jejich potřeby.

Nikdo nechce porazit Rusko jako zemi, ale chceme aby odešlo z Ukrajiny a umožnilo její svobodný rozvoj tak, jak se ho dostalo nám
Petr Pavel, prezident České republiky

„Musíme se postavit na stranu Ukrajiny. Ať už ji máme rádi, nebo ne, protože o tom to není. Je to o principu. Válka na Ukrajině dnes není pouze válkou proti Ukrajině ve snaze ji porazit a získat nad jejím územím kontrolu. Je to válka proti způsobu života, který vedeme, proti světu, ve kterém platí pravidla a kde i ti menší mají nárok na své místo na slunci,“ řekl prezident Pavel.

Je podle něj potřeba udělat vše pro to, aby Rusko na Ukrajině neuspělo.

„Nemluvíme o tom, že chceme porazit Rusko. Nikdo nechce porazit Rusko jako zemi, ale chceme aby odešlo z Ukrajiny a umožnilo její svobodný rozvoj tak, jak se ho dostalo nám,“ vysvětlil.

Pavel: Vytrvejme, pomáhejme

V dohledné době podle něj zřejmě válka na Ukrajině neskončí. Ruský prezident Putin se netají tím, že usiluje o porážku celé Ukrajiny. Pokud lidé nechtějí, aby porážka Ukrajiny sloužila dalším autokratickým zemím jako signál k dalším výpadům, je podle prezidenta potřeba pomáhat Ukrajincům dál.

„Všichni bychom měli ukázat, že Ukrajinu nepustíme, nedáme ji a nenecháme ji spadnout do spárů Ruska. Prosím vytrvejte a pomáhejme Ukrajině,“ požádal.

Prostřednictvím videohovoru promluvil také britský historik Timothy Garton Ash, podle kterého je v sázce také historická pravda. Narážel tím tvrzení prezidenta Putina o tom, že Ukrajina byla vždy součástí ruského impéria. „Celý ideologický základ Putinovy války je obrovskou historickou lží,“ uvedl historik.

S apelem vystoupil také chargé d'affaires ukrajinské ambasády Vitalij Usatyj. Zazněla svědectví ukrajinské uprchlice z města Prymorsk na pobřeží Azovského moře a humanitární pracovnice organizace Člověk v tísni, která působí na Ukrajině. Obě poděkovaly Čechům za pomoc a podporu. Památku obětí uctili účastníci minutou ticha.

Zástupci organizace Paměti národa uvedli, že ve sbírce vybrali půl miliardy korun, za kterou nakoupili ukrajinským vojákům neprůstřelné vesty, drony, noční vidění a dvacet tisíc lékárniček.

Vyzvali veřejnost, ať tlačí na vládu, aby dávala na obranu pět procent z rozpočtu. V současnosti se vláda zavázala dávat dvě procenta.

Je to 730 dní odolnosti a vytrvalosti, uvedl Zelenskyj

K publiku promluvil v rámci videovzkazu i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„730 dní odolnosti a vytrvalosti. (Naši vojáci) jsou oporami ve všech městech a vesnicích,“ uvedl Zelenskyj.

Proslov Volodymyra Zelenského k druhému výročí války na UkrajiněVideo: ČTK

„Dnes každý z nás zavolá svým blízkým, abychom uslyšeli jejich hlas, abychom si dnes popřáli to, čeho se tak nemůžeme dočkat. Ale každý z nás dnes má bohužel i důvod ponořit se do tiché vzpomínky na někoho, kdo tu s námi není … Je to 730 dní bolesti, ale také 730 dní té nejvyšší naděje,“ uvedl ukrajinský prezident.

„Finále této války má být a bude jediné: naše vítězství,“ řekl Zelenskyj. „Každý normální člověk chce, aby válka skončila. Ale nikdo z nás nikdy nedovolí, aby skončila Ukrajina. Proto když je řeč o konci války, vždycky dodáváme: Za našich podmínek,“ řekl Zelenskyj.

Podobná shromáždění se v sobotu konají i na dalších místech po celé zemi.

Česko vede iniciativu na shromáždění 35 miliard na munici pro Ukrajinu

Domácí

V České republice našly útočiště po zahájení konfliktu statisíce Ukrajinců. V lednu jich úřady evidovaly na našem území přes 380 tisíc. Většinu z nich tvoří ženy a děti.

Postoj Čechů k uprchlíkům z Ukrajiny se podle lednového šetření STEM ani po dvou letech války nezměnil a jejich podpora je stabilní. U lidí se nicméně stále více projevuje únava z konfliktu. Podle průzkumu by dvě třetiny lidí preferovaly rychlé ukončení války i za cenu ústupků agresorovi. I proto je třeba si souvislosti konfliktu připomínat.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Dav na Staroměstském náměstí

Dvě třetiny Čechů by ustoupily Rusku

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám