Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů by ustoupily Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postoj Čechů k uprchlíkům z Ukrajiny se ani po dvou letech války nezměnil a jejich podpora je stabilní. U lidí se nicméně stále více projevuje únava z konfliktu a preferování rychlého ukončení války i za cenu ústupků agresorovi. Plyne to z šetření společnosti STEM, která mapuje, jak se vyvíjejí postoje české veřejnosti ke konfliktu, který Rusko před dvěma lety rozpoutalo.

Foto: Reuters

Zdevastované ukrajinské město Avdijivka, o které se několik měsíců sváděly tvrdé boje.

Článek

Na dotaz, zda je správné, že ČR nadále umožňuje pobyt ukrajinských uprchlíků, které po začátku konfliktu přijala, odpovědělo kladně 53 procent lidí. Loni v září to bylo 51 procent a v červnu 56 procent dotázaných.

Mezi lidmi se nicméně projevuje únava z vleklého konfliktu. „Oproti loňskému září mírně narostl podíl lidí, kteří chtějí rychlé ukončení konfliktu na Ukrajině i za cenu ztráty některých území, o sedm procentních bodů na aktuálních 69 procent,“ uvedl ředitel výzkumu STEM Jaromír Mazák.

Podle něj je z dat rovněž zřejmé, že pokud se bavíme o zavinění války, dvě třetiny veřejnosti se shodnou, že na vině je Rusko. Zatímco pokud se ale bavíme o další podpoře Ukrajiny v tom, aby získala svá ztracená území i za cenu prodloužení konfliktu, pak je pro pouze třetina společnosti, konstatoval Mazák.

Anketa

Který z přístupů spíše podporujete?
Znovuzískání všech ukrajinských území i za cenu prodloužení války.
64,6 %
Co nejrychlejší ukončení konfliktu i za cenu, že by Ukrajina přišla o část území.
35,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 61560 čtenářů.

Návrat do vlivové sféru Ruska si přitom přeje jen marginální část lidí. Loni v září to podle STEM byla čtyři procenta osob.

Průzkum proběhl od 18. do 27. ledna a zapojilo se do něj 1057 respondentů.

Anketa

Pokud by bylo Česko napadeno, obětovali byste část území republiky za rychlý mír?
Ano
13,2 %
Ne
86,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 57363 čtenářů.

DVA ROKY VÁLKY: Západ má zdroje, Rusové vůli

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám