Hlavní obsah

Česko vede iniciativu na shromáždění 35 miliard na munici pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika vede iniciativu za shromáždění 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) pro Ukrajinu v rámci plánu prezidenta Pavla, který na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil, že se České republice podařilo lokalizovat až 800 tisíc dělostřeleckých granátů. Informuje o tom britský list The Financial Times (FT), podle něhož se Evropa doslova předhání v tom, kdo na tuto nouzovou pomoc poskytne Česku financování.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

Britský list uvedl, že Česko převzalo otěže v rámci pomoci Ukrajině, která je například v americkém Kongresu vlivem republikánů pozastavena na neurčito.

Podle FT se navíc evropská města doslova předhánějí v získávání potřebné 1,5 miliardy dolarů v rámci nouzového financování vojenské pomoci pro Ukrajinu.

„Češi odvedli dobrou práci, ale potřebují, aby peníze poskytli jiní,“ prohlásil pro list FT zdroj obeznámený se situací.

Pavlův plán funguje. Munici pro Ukrajinu zafinancuje Dánsko, Kanada i další státy

Domácí

Minimálně dvě takové země se ale už našly. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) totiž Novinkám sdělila, že Pavlovu iniciativu podpoří Kanada a Dánsko.

Černochová to uvedla v souvislosti s memorandem o porozumění, které minulý čtvrtek podepsala se svým kanadským protějškem Billem Blairem.

„Součástí tohoto dokumentu (memoranda o porozumění) je i jejich (kanadské) zapojení do pořízení munice pro Ukrajinu, takže mohu potvrdit slova svého kanadského kolegy, stejně jako zapojení Dánska,“ sdělila Novinkám Černochová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Pavel a ministryně obrany Černochová

Ukrajinu podle ní v rámci plánu podpoří i další země, které si ale v tuto chvíli přály zůstat v anonymitě.

Podle listu Politico Kodaň nakoupí pro Ukrajinu 15 tisíc dělostřeleckých granátů. Kanada si zase pohrává s myšlenkou, že Kyjevu nakoupí munici za 30 milionů kanadských dolarů (přes 520 milionů korun), píše kanadský list CDC.

Stovky tisíc kusů dělostřelecké munice

Prezident Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci uvedl, že se České republice podařilo lokalizovat až 800 tisíc kusů dělostřeleckých granátů.

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ prohlásil Pavel.

List Politico na počátku února informoval o tom, že se Česko zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice. Konkrétní země ale Pavel v Německu neupřesnil.

Plán Pavla přišel nejen v době, kdy pomoc Ukrajině byla pozastavena v USA, ale také ve chvíli, kdy Evropská unie není schopna dodržet svůj slib o dodávce jednoho milionu kusů dělostřeleckých granátů z vlastní zásoby nebo výroby.

List FT podotkl, že EU bude ráda, když se jí tento slib podaří splnit z poloviny.

Pavel se setkal s ukrajinskými uprchlíky. Prokázali podle něj odolnost i vynalézavost

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám