Hlavní obsah

Splnila si sen. V Karviné otevřela romskou restauraci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Goja, holubky, pašvare, longoša či pišota. Tahle všechna jídla romské kuchyně mohou nyní lidé ochutnat v restauraci v Karviné. Romská jídla zde vaří sedmačtyřicetiletá Karin Ferencová, majitelka Rom Rest Severky, kterou otevřela před měsícem.

Restaurace Rom Rest SeverkaVideo: Novinky

 
Článek

„Na vaření a surovinách si hodně zakládám. Vařím tak, jak mě to naučila moje maminka. Všem nám doma hodně chutnalo. Vše podávám čerstvé, vařím denně, takže lidé musí počítat s tím, že si prostě chvilku počkají. Jídla jsou i na objednávku přes telefon. Zatím má romská kuchyně u lidí úspěch,“ svěřila se Karin Ferencová s tím, že si vlastně až nyní splnila svůj dlouholetý velký sen.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Karin Ferencová ukazuje jednu z dobrot romské kuchyně: pašvare, tedy žebra s brambory

O romská jídla je velký zájem

„Vyučila jsem se obor kuchař-číšník, ale vlastně téměř celý život jsem pracovala jako servírka u svých bratrů, kteří mají také hospody. Potají jsem ale snila o své restauraci, kde bych vařila naše romská jídla a všichni by je mohli ochutnat. Myslím, že máme co nabídnout,“ usmívala se žena, která až do října provozovala šest let Severku jako pivnici.

„Vaření mě moc baví. Musím říct, že mě velmi překvapil ten velký zájem o romská jídla, a to nejen ze strany Romů. Chodí prostě všichni, Romové, neromové. A to nejenom z Karviné a blízkého okolí. V sobotu přijeli lidé až ze slovenského Popradu,“ líčila majitelka restaurace a dodala, že nejvíc zákazníkům chutná tradiční romské jídlo nazvané goja.

Válka o předzahrádky v historickém centru Prahy

Domácí

„Na tohle jídlo jsem také opravdu pyšná. Jde vlastně o plněné střevo bramborovým těstem, které se podává hlavně o Vánocích. Lidé si dávají hodně i holubky, tedy zelné závitky, nebo romské halušky, pašvare – žebra, vepřové koleno –, bramboráky – longoša – nebo pečený bůček. Máme i pravý cikánský guláš,“ ukazovala kuchařka jídelníček. V nabídce zde mají i degustační prkénko, takže hosté mohou ochutnat od každého jídla. „Samozřejmě nemůžu se zavděčit všem. Sto lidí, sto chutí. Ale na kritiku jsem připravená,“ říká Ferencová.

Otevření provází i starosti

Jak už to tak bývá, objevily se při provozu i problémy, které se nyní snaží Karin Ferencová, co nejrychleji vyřešit. V létě hospůdku totiž dvakrát vykradli, navíc se na zdech objevily i rasistické nápisy. Vše řeší policie.

„To mě samozřejmě hodně psychicky rozhodilo. To byly infarktové stavy. Přemýšlela jsem, zda to vše má vůbec smysl. Ale nakonec mám pocit, že mě to ještě posílilo a já otevřela s tím, že budu bojovat,“ vzpomínala žena. Nyní Karin Ferencová hledá i sponzory, kteří by jí pomohli se zajištěním vyššího provozu restaurace a s jejím rozšířením. Chce také pomoci se zaměstnáváním Romů.

„Požádala jsem i karvinský magistrát o dotaci pro podnikatele. Takže nyní čekám. Budu vděčná za každou podporu. Vidím prostě, že to má smysl. Lidem chutná. Říkají mi, že jsou rádi, že tady konečně něco takového je,“ shrnula.

Když Karin Ferencová Severku před šesti lety získala, byl podnik v poměrně zanedbaném stavu. Postupně ho začala dávat dohromady, nechala udělat nové toalety, začala grilovat na zahrádce a teď zvelebila banketu, v níž od 16. října funguje právě romská restaurace.

Téma Romů je třeba promítnout do školních vzdělávacích programů, míní Bek

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám