Hlavní obsah

Spis z kauzy Čapí hnízdo už je ve Sněmovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Trestní spis ke kauze Čapí hnízdo převezli pražští městští žalobci v úterý odpoledne do budovy Poslanecké sněmovny. Právu to potvrdil mluvčí zastupitelství Aleš Cimbala. O spis požádal mandátový a imunitní výbor v čele s jeho předsedkyní, někdejší ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (za ANO).

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Členové výboru budou mít nyní tři týdny na to, aby si mohli dokumenty k Čapímu hnízdu prostudovat, a poté rozhodnou o tom, zda doporučí Sněmovně vydání premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) k opětovnému trestnímu stíhání v této kauze.

O již třetí vydání Babiše požádal poslance dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch, který tentokrát oproti předchozím dvěma žádostem povolil převoz spisu do budovy Sněmovny. Dříve se museli poslanci seznamovat s materiály přímo v sídle pražské policie v Kongresové ulici.

Podle informací Práva už nyní projevilo zájem prostudovat spis hned několik členů výboru. Jeho následné závěry nejsou pro Sněmovnu závazné, v předchozích dvou případech ale vždy na návrh výboru vydala souhlas s vydáním Babiše ke stíhání.

Čapí hnízdo: výbor chce zpřístupnit spis

Domácí

V případu údajného padesátimilionového dotačního podvodu při výstavbě multifunkčního areálu Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku hrozí Babišovi a jeho někdejší poradkyni Janě Nagyové (dříve Mayerové) až desetileté tresty za zmíněný podvod a také poškození finančních zájmů EU. Oba vinu odmítají.

„Spisový materiál související s věcí v mediálním prostoru označovanou jako kauza Čapí hnízdo byl dnešního dne okolo 13.30 hodin předán mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,“ sdělil v úterý Právu mluvčí Cimbala.

Mají posudek na podpis juniora

Doplnil, že součástí předloženého spisového materiálu je i nově zpracovaný znalecký posudek na pravost podpisu premiérova syna Andreje Babiše mladšího, který si vyžádal Šaroch.

Podle serveru Seznam Zprávy expertizu vypracoval znalec Aleš Čulík a řeší v ní, zda je autentický podpis premiérova syna na smlouvě k nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo z roku 2008.

Otec ze mě udělal bílého koně, řekl Babiš mladší po výslechu

Krimi

Andrej Babiš mladší, který byl v kauze původně také obviněn, totiž pravost podpisu zpochybnil. A pokud by jeho slova potvrdil i znalec, mohlo by to znamenat průlom v případu v neprospěch premiéra. Jeho syn v médiích i v září u výslechu uvedl, že byl jen otcem nastrčeným tzv. bílým koněm ve Farmě Čapí hnízdo, že o své tehdejší roli nevěděl, žádné akcie nepřevzal ani nevlastnil a nic nepodepsal, protože žil v té době v USA. Posudek by to nyní mohl nepřímo prokázat, anebo naopak poukázat na nedůvěryhodnost svědectví Babiše juniora. Jeho závěry však zatím nejsou známé.

Reklama

Výběr článků

Načítám