Hlavní obsah

Špidla a Klaus k euroústavě: počkáme na Sněmovnu

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Důkladně projednat návrh euroústavy v Parlamentu, to je výsledek úterní sedmdesátiminutové schůzky premiéra Vladimíra Špidly s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě.

Článek

 "Je třeba ještě zevrubně precizovat stanovisko České republiky v průběhu parlamentní debaty. To je můj názor, který jsem vždy zastával," řekl po schůzce novinářům Špidla.

Minulý týden však ODS neprosadila sněmovní debatu na toto téma. V úterý klub ODS požádal o mimořádnou schůzi. Předseda komory Lubomír Zaorálek ji svolal na úterý.

Podle Špidlových slov byla jádrem debaty s Klausem "evropská smlouva a přístup k EU", o čemž zítra bude za přítomnosti prezidenta jednat také vláda. Ta má dát české delegaci mandát pro římské jednání. Přestože se v názorech na EU oba nejvyšší ústavní činitelé liší, tak premiér k hradní schůzce prohlásil: "Nebyly žádné významné rozpory."

Mluvčí Hradu Petr Hájek také potvrdil, že postoje obou politiků na evropskou integraci nejsou zdaleka tak rozdílné, jak se zdá z médií. Jak řekl, nejde o rozpory, ale o "akcenty", kdy Špidla dává větší důraz na zastoupení ČR v evropských orgánech, zatímco Klaus upřednostňuje "hlubší filosofičtější obsahy budoucí integrace".

Hájek dodal, že shoda byla i v tom, že debata o evropské ústavě v Česku na parlamentní půdě neproběhla, což podle jeho slov z úst premiéra neslyšel.

Špidla však soudí, že není pozdě na parlamentní debatu o euroústavě, neboť mezivládní konference bude probíhat řadu týdnů.

Klaus se netají svými kritickými postoji k integrující se Evropě, je proti její unifikaci a tvrdí, že vláda zamlčuje občanům důsledky navrhované euroústavy. Ta podle něj vytváří jediný silný "superstát", v němž o základních otázkách se bude rozhodovat v Bruselu.

Reklama

Výběr článků

Načítám