Hlavní obsah

Speciální zařízení zachrání kolouchy před smrtí pod lištou kosy

V současné době se zemědělci vydávají na senoseče. Jako každý rok je však s těmito pracemi spojeno i nechtěné zabíjení srnčat v porostech, kde jejich životy končí pod lištami žacích strojů. Tomu by však dokázalo ve velké míře zabránit v Rakousku vyvinuté speciální zařízení. Dva z prototypů se rok testovaly i v Česku.

Speciální zařízení zachrání kolouchy před smrtí pod lištou kosyVideo: Archiv Bonagro Blažovice

 
Článek

Senzory s čidly, které vysílají paprsky rozeznávající barvy před kosou, dokážou zachránit podle myslivců odhadem nejméně dvě třetiny mláďat.

„V roce 2020 jsme se rozhodli koupit novou žací soupravu. Rakouská společnost Pöttinger na žacích strojích začala právě v té době testovat zařízení na ochranu zvěře Sensosafe. Nákupem stroje jsme se pak dostali do testovacího programu,“ popsal předseda představenstva společnosti Bonagro Blažovice Roman Zvěřina.

Foto: Archiv Bonagro Blažovice

Řidič žací soupravy odnáší v rukavicích a trsu trávy z porostu do bezpečí koloucha, kterého před žací lištou odhalily senzory.

„V celém světě se začalo s testováním pouze devíti továrních vzorků speciálního zařízení pro odhalování mláďat v trávě. Šest pro malé žací stroje a tři pro velké žací kombinace. V ČR se testovala hned dvě zařízení. Jedna u nás a druhá na Vysočině. Náš stroj byl úplně prvním na světě vybaveným systémem Sensosafe,“ doplnil Zvěřina.

Testování probíhalo mimo jiné i za pomocí dronu s termokamerou z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti. Ráno se pole zmapovalo dronem, zaznamenal se výskyt zvěře a na základě těchto dat se pak ověřoval záchyt pomocí senzoru. Dron detekoval tři zvířata, Sensosafe, který se nyní začne vyrábět sériově za cenu přes 600 000 korun, dokonce čtyři.

Traktor vjel na Znojemsku na přejezd a smetl ho vlak. Zachytila to kamera

Krimi

„Před sečením porostů se zemědělci spolupracujeme a s pomocí psů se snažíme mláďata vyhledávat a přemístit je jinam. I přesto tuto snahu se nedá úhynům zabránit. Stroje vybavené senzorem však mohou podíl na záchraně životů srnčat zvýšit odhadem o dvě třetiny, zvláště když budeme i nadále spolupracovat a před sečením porosty procházet,“ řekl Právu Jiří Štěpánek z Myslivecké společnosti Blažovice.

Foto: ČTK

Zemědělský podnik Bonagro z Blažovic na Brněnsku začal používat na žacích strojích speciální lišty s optickými senzory, které výrazně snížily množství usmrcených srnčat.

Paprsky zařízení reagují především na hnědou barvu. Stává se tedy že řidič soupravy zastaví i poté, co detekuje větší hroudu. „Je však lepší zastavit a přesvědčit se, než zvíře zabít,“ říká řidič Zbyněk Fiala, který doporučuje při sečení zeleného s možným výskytem zvěře raději snížit rychlost.

Nutné je rovněž vybavit se rukavicemi a objevené mládě vzít ještě do otepi trávy či jetele, aby nezůstal při přenášení do bezpečí na mláděti pach člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám