Hlavní obsah

Plaga: Prioritou je návrat dětí do 1. a 2. tříd základních škol

– Praha
Novinky, ČTK, Klára Beranová

Školy se budou otevírat na základě vývoje epidemie koronaviru. O konkrétních termínech pak bude ministerstvo školství jednat s ministerstvem zdravotnictví příští týden. Novinářům to v pátek po jednání vlády řekl šéf resortu školství Robert Plaga (za ANO). Zároveň také uvedl, že od pondělí přejdou na dálkovou výuku i speciální školy.

Foto: ČTK

Robert Plaga

Článek

Za prioritu pak považuje Plaga zahájení prezenční výuky v 1. a 2. třídách základních škol, následně obnovení provozu speciálních škol a otevření závěrečných ročníků základních a středních škol.

Kdy k otevření dojde, zatím ale není jasné. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) totiž uvedl, že vláda nechce dávat žádné falešné naděje, a proto nyní nemluví o konkrétních termínech.

Školy zůstanou zavřené i po 2. listopadu

Domácí

S ním souhlasí i Plaga. Návrat jednoho školního ročníku podle něho totiž znamená, že se dostane do pohybu až 100 tisíc lidí.

Nejdřív jen jedna třída z ročníku 

Ministr školství proto nevyloučil, že v první fázi se žáci budou učit v turnusech, tedy že vždy bude ve škole přítomná pouze polovina tříd z daného ročníku. Po žácích závěrečných ročníků základních a středních škol by se měla obnovit praktická výuka pro studenty středních a vyšších odborných škol.

Vláda prodloužila platnost veškerých omezení minimálně do 20. listopadu

Domácí

Následovat bude laboratorní výuka na vysokých školách ve skupinách do 15 lidí, poté obnovení prezenční výuky ostatních ročníků prvního stupně základních škol. Poté přijde řada na druhý stupeň základních škol, střední školy a rozšiřování skupin pro výuku na vysokých školách.

Uzavření speciálních škol 

Vláda v pátek také rozhodla o uzavření speciálních škol. „Výuka na speciálních školách bude od pondělí (2. listopadu) probíhat distančně,” napsal ministr na sociální síť.

Většina škol je v Česku uzavřená již od 14. října. Právě v pondělí 2. listopadu se měly školy původně naopak začít otevírat.

Zavření čeká i speciální školy

Domácí

Když se epidemická situace nezlepšovala, mluvili členové vlády o tom, že by se v pondělí do škol vrátili jen žáci prvního stupně základních škol, nebo aspoň děti z prvních a druhých tříd.

Ani to se ale nestane. V úterý po jednání vlády bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznámil, že školy zůstanou dále uzavřené.

Reklama

Výběr článků

Načítám