Hlavní obsah

Soudy zničily advokátce kariéru, pak jí přiznaly směšné odškodné. Zastal se jí až Ústavní soud

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokátce Svatavě Horákové z Moravskoslezského kraje se během posledních 11 let prakticky zhroutil život. Profesní i osobní. Napřed musela očistit své jméno kvůli žalobě za trestný čin, který nespáchala, a pak šest let bojovala za odškodné, jež jí nakonec civilní soudy určily ve směšné výši. Ústavní soud jí nyní dal šanci na vyšší náhradu újmy způsobené nezákonným stíháním. Její spor se státem vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 2.

Soudce Ústavního soudu Jaromír JirsaVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

V roce 2005, tedy před jedenácti lety, bylo advokátce sděleno obvinění pro křivou výpověď v případu muže, jenž se před Okresním soudem v Novém Jičíně zpovídal z vydírání. V roce 2006 byla právnička shledána vinnou a následný odvolací soud vinu potvrdil. Advokátka byla dvakrát podmínečně odsouzena a potrestána byla i dvouletým zákazem činnosti.

Horáková se však s verdiktem nesmířila a bojovala všemi dostupnými prostředky, až se případ dostal k Nejvyššímu soudu, kde se téměř po šesti letech dočkala zprošťujícího rozsudku v plném rozsahu.

Osobní i profesní újma 

Cena, kterou za tento boj zaplatila, byla však vysoká. Rozpadlo se jí manželství a se silně pošramocenou profesní pověstí musela na maloměstě velmi urputně bojovat i za péči o své děti. Ztratila důvěru a s ní i klienty.

„Místo, kde působí, není Praha ani Brno. A získat za takových podmínek důvěru lidí, která je základem pro práci v advokacii, je hodně obtížné. Vždyť dokonce dvakrát musela rozpustit svou advokátní kancelář a zbavit se veškeré klientely,“ popsal ústavní soudce zpravodaj Jaromír Jirsa.

Podle advokátčiny stížnosti stát nepřiměřeně dlouhým a nezákonným stíháním porušil její práva. Proto se po definitivním zproštění obžaloby domáhá  zadostiučinění. A to také už plných šest let.

Požadovala 1,2 miliónu korun jako náhradu nemajetkové újmy a 150 tisíc korun jako náhradu za nesprávný úřední postup. Obvodní soud pro Prahu 2 však ženě přiznal jen 300 tisíc korun jako náhradu za nemateriální újmu a 49 tisíc za průtahy v řízení, ve zbytku žalobu zamítl. Městský soud v Praze pak dokonce ještě odškodnění za nemajetkovou újmu značně snížil, když jako náhradu uznal jen 111 tisíc korun. Pouze ministerstvo spravedlnosti vyplatilo v tomto případě dobrovolně 50 tisíc korun.

Odbyli ji bez citu pro spravedlnost

Horáková v ústavní stížnosti uvedla, že soudy dostatečně nezohlednily ztrátu jejího dobrého jména i klientely, což nyní potvrdil také Ústavní soud. Soudce Jirsa zdůraznil, že stát musí v podobných případech odčinit veškeré duševní útrapy poškozené a soudy měly zohlednit individuální okolnosti namísto paušálních tabulek a výpočtových algoritmů.

Soudci podle něj nebyli „v intencích nějakého základního citu pro spravedlnost“ schopni posoudit situaci Horákové „a odbyli to své rozhodnutí konstatováním, že v jejím případě 111 tisíc korun stačí“.

„Podle Ústavního soudu byla paní stěžovatelka dotčena v právu na ochranu důstojnosti, cti a dobré pověsti i tím, že musela opakovaně rozpustit svoji kancelář. Trestní řízení negativně ovlivnilo její okolí, zasáhlo čest i důstojnost,“ uvedl také Jirsa k nálezu, proti němuž není odvolání.

Spor se nyní vrací na počátek k Obvodnímu soudu pro Prahu 2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám