Hlavní obsah

Soudkyně Králová jde do důchodu, případ tzv. trafik pro poslance nedokončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Justici po 46 letech opouští soudkyně Helena Králová, ke konci roku odchází do důchodu, uvedla v neděli Česká televize. Králová už tak na Obvodním soudu pro Prahu 1 nestihne dokončit případ takzvaných trafik pro někdejší poslance ODS, v níž je obžalován i expremiér Petr Nečas a jeho manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová). Hrozí, že se kvůli přidělení nového soudce celý proces bude muset opakovat od začátku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas a soudkyně Helena Králová

Článek

Osvobozující verdikt, který Králová vynesla nad Nečasem a jeho manželkou v případu údajného nabízení lukrativních funkcí za hlasování ve Sněmovně, odvolací senát zrušil. Případ bude po odchodu Králové přidělen novému soudci, je ale právem obžalovaného, aby se kvůli tomu hlavní líčení projednávalo znovu.

Odvolací soud zrušil osvobozující verdikt nad Nečasem a jeho ženou

Krimi

Kvůli chybám Králové jí soud vrátil a později i odebral případ Vojenského zpravodajství, v němž byla později pravomocně odsouzena Nečasová a tři bývalí zpravodajci. Kárný senát soudkyni Králové snížil o 15 procent plat za to, že nerespektovala pokyny odvolacího senátu. Králová čelila kárné žalobě i kvůli případu trafik, nakonec kární soudci připustili, že šlo o nedorozumění, a žaloby ji zprostili.

Reklama

Výběr článků

Načítám