Hlavní obsah

Odvolací soud zrušil osvobozující verdikt nad Nečasem a jeho ženou

– Praha • Aktualizováno

Pražský městský soud vrátil případ takzvaných trafik pro poslance ODS k novému projednání. Odvolací senát zrušil osvobozující verdikt nad expremiérem Petrem Nečasem a jeho manželkou Janou (dříve Nagyovou). Prvoinstanční soud má jako důkaz provést odposlechy, uvedla ve středu Česká televize (ČT).

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Nečasová a její manžel, expremiér Petr Nečas přicházejí k soudu.

Článek

Obvodní soud loni v srpnu zprostil viny z podplácení Nečase, jeho ženu i někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal. Prvoinstanční soud v případu nepřipustil jako důkaz odposlechy.

Soud osvobodil manžele Nečasovy v kauze tzv. trafik, odposlechy byly marné

Krimi

Soud zároveň zastavil stíhání Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Státní zástupce se proti oběma rozhodnutím na místě odvolal.

Podle obžaloby v roce 2012 přislíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého aeroholdingu. Podle obviněných se jednalo o standardní politická vyjednávání, která neměla nic společného s korupcí.

Exposlanci Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř byli původně v roce 2013 stejně jako Nečasová zadrženi a skončili ve vazbě, nakonec ale Nejvyšší soud rozhodl o tom, že se jich trestní stíhání netýká kvůli poslanecké materiální imunitě. Trojice zákonodárců posléze vysoudila po státu odškodné za nezákonné trestní stíhání v řádu stovek tisíc korun a v případu vystupovali již jen jako svědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám