Hlavní obsah

Soudce budeme vybírat v konkurzech, navrhuje Pospíšil

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už žádní justiční čekatelé, které si jednotlivé soudy piplají a vychovávají několik let k obrazu svému. Zřejmě už na konci roku nebo na začátku příštího se jmenování soudcem dočkají právníci, které předtím vybere jako nejlepší v konkurzu komise ministerstva spravedlnosti a následně je navrhne ministr.

Foto: Profimedia.cz

Ten, kdo nakonec výběrové řízení na konkrétní místo soudce daného soudu vyhraje, nebude podle náměstka okamžitě soudit.

Článek

Přestane tak platit současná praxe, kdy kandidáty na jmenování navrhovali ministrovi, respektive prezidentovi republiky předsedové jednotlivých krajských soudů. V budoucnu už takovou pravomoc mít nemají.

Počítá s tím instrukce ministerstva spravedlnosti, která je nyní v připomínkovém řízení.

Podle náměstka ministra spravedlnosti Filipa Melzera není současný stav příliš transparentní a díky novým podmínkám prý budou vybírání nejkvalitnější kandidáti.

„Chceme, aby bylo otevřené výběrové řízení, které bude klíčově postaveno na znalostech uchazeče a budou vybráni jen ti nejlepší. Podmínkou přihlášení do konkurzu je pět let praxe plus absolvované kvalifikační zkoušky,“ řekl Právu.

Konkurzy mají podle něho namířeno především na odborníky, kteří nabrali řadu profesních zkušeností i vzdělání v zahraničí.

Uchazeče čekají i psychotesty

Samotný konkurz má mít dvě fáze. V první budou uchazeči písemně řešit složitý právní případ. Druhá bude v podobě osobního pohovoru před komisí a psychologického vyšetření, které má vyřadit lidi nezpůsobilé k výkonu funkce soudce.

Ten, kdo nakonec výběrové řízení na konkrétní místo soudce daného soudu vyhraje, nebude podle náměstka okamžitě soudit. Dostane se nejprve do pozice tzv. justičního kandidáta a během plánované roční lhůty se bude seznamovat s fungováním soudu, respektive projde všemi tamními agendami (trestní, civilní, obchodní, rodinná atd.). Navíc už dostane možnost v určitém rozsahu o některých případech sám rozhodovat, podobně jako vyšší soudní úředníci či asistenti.

Unie: Je to paskvil

Návrh instrukce se ale zatím příliš nelíbí Soudcovské unii, jejíž prezident Tomáš Lichovník nynější znění označil za paskvil. Unie už prý ale připravila řadu připomínek. Samotný systém výběrových řízení je podle něho sice dobrý způsob, ale navrhovaná instrukce prý pomíjí současnou právní úpravu, například pozici justičních čekatelů, s kterými nepočítá.

To ostatně potvrdil i náměstek Melzer. „Snažíme se tuto instituci zrušit,“ konstatoval. Systém justičních čekatelů by měl podle něho fungovat ještě několik měsíců poté, co začne změna platit, s tím, že každý z nich se bude ale muset přihlásit do zmíněného výběrového řízení. „Budou mít stejné šance jako všichni ostatní,“ poznamenal.

Ministerstvo prý ale v dohledné době připraví novelu zákona, která instituci čekatele zruší.

„Takže za státní peníze vyškolíme soukromé sféře vysoce připravené odborníky,“ reagoval na chystaný konec čekatelů Lichovník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám