Hlavní obsah

Soud zrušil verdikt v kauze Nagyová o zastavení stíhání vojenských zpravodajců

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Dvojice bývalých ředitelů Vojenského zpravodajství (VZ) Ondrej Páleník a Milan Kovanda a s nimi i někdejší rozvědčík Jan Pohůnek jsou znovu trestně stíháni pro zneužití pravomoci v kauze kolem někdejší ředitelky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Foto: Václav Jirsa, Právo

Zpravodajec vojenské tajné služby Jan Pohůnek

Článek

Pražský městský soud totiž podle zjištění Práva ve středu v neveřejném jednání zrušil červnové usnesení Obvodního soudu pro Prahu 1, v němž tamní soudkyně zastavila stíhání Pohůnka a případ Páleníka s Kovandou předala pouze správnímu orgánu, tedy ministerstvu obrany.

Teď se ale bude muset věcí znovu zabývat a s největší pravděpodobností nařídit s trojicí zpravodajců hlavní líčení. To čeká i samotnou Nečasovou, která původně dostala trestním příkazem podmínku, s níž však nesouhlasila ani ona, ani státní zástupci.

Informace o zrušení rozhodnutí obvodního soudu nadřízeným Městským soudem v Praze se v pátek ráno objevilo na internetových stránkách justice.cz a následně to Právu potvrdila mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Odvolali se žalobci i jeden z obviněných

„Soud u všech tří zrušil původní rozhodnutí obvodního soudu a věc mu vrátil k novému projednání. Bližší informace zatím nelze sdělit, neboť písemné usnesení se nyní vyhotovuje a musí být nejprve rozesláno dotčeným stranám,“ uvedla Puci.

Městský soud přitom rozhodl na základě stížností proti původnímu verdiktu, není však jasné, kterých. S červnovým rozhodnutím totiž nesouhlasili jak olomoučtí vrchní žalobci, tak například někdejší šéf VZ Páleník.

Uvidíme, jak soud rozhodne, říká Páleník

Sám Páleník, který je na dovolené, se o rozhodnutí soudu dozvěděl až nyní od Práva a nechtěl ho tedy příliš komentovat. „No, tak to tak je. Soud prvního stupně to znova projedná a uvidíme, jak si s tím poradí,“ řekl v pátek redakci.

On a jeho advokát Tomáš Sokol chtěli případ vrátit nikoli obvodnímu soudu, nýbrž rovnou státním zástupcům do přípravného řízení, tedy ještě před samotným podáním obžaloby. „Namítáme, že obžaloba je naprosto neurčitá, pokud jde o popis skutku,“ podotkl k tomu v červenci Sokol.

Žalobce: Čekali jsme to

Náměstka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavla Komára nynější závěry soudu nepřekvapily. „Očekávali jsme to,“ řekl bez dalšího v pátek Právu.

On a jeho kolegové viní trojici rozvědčíků z toho, že zneužili své pravomoci, když na žádost pravé ruky tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (nyní už Nečasové) údajně nezákonně sledovali či nechali sledovat manželku předsedy vlády Radku Nečasovou a další dva lidi. Sama Nagyová dostala v červnu nepravomocně roční podmínku za to, že toto sledování zorganizovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Ondrej Páleník

Soudkyně z Prahy 1 Helena Králová ale v červnu rozhodla, že se rozvědčíci žádného trestného činu nedopustili, protože u nich „chybí subjektivní stránka skutkové podstaty trestného činu“, tedy že neměli v úmyslu ho spáchat. Tyto závěry už ale nyní neplatí a Králová musí o případu rozhodnout znovu.

Reklama

Související články

Soud zastavil stíhání zpravodajce Pohůnka

Obvodní soud pro Prahu 1 zastavil trestní stíhání zpravodajce Jana Pohůnka v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství. České televizi to potvrdil...

Výběr článků

Načítám