Hlavní obsah

Žalobci nesouhlasí s trestem pro Nečasovou. Podali odpor

Praha
Aktualizováno

Proti roční podmínce, kterou uložil Janě Nečasové v pondělí Obvodní soud pro Prahu 1, podali žalobci odpor. Nagyová byla odsouzena za údajné zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Podali také stížnost na zastavení trestního stíhání zpravodajce Jana Pohůnka a předání případu šéfů VZ Milana Kovandy a Ondreje Páleníka ministerstvu obrany. V úterý o tom informovala Česká televize.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová s manželem Petrem Nečasem

Článek

Ivo Ištvan z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje a nedávno podalo obžalobu, postup zastupitelství nepotvrdil s tím, že podle něj již bylo vše řečeno v pondělí, kdy advokáti a žalobci dostali rozhodnutí soudu do datových schránek a informovali o něm média.

Žalobci v pondělí uvedli, že proti rozhodnutí ohledně Nečasové podají odpor, a v případu proto bude nařízeno hlavní líčení. Stejně měli v plánu ohradit se v případu Pohůnka, Kovandy a Páleníka. Rozhodnutí soudu jim nepřipadá adekvátní, sdělil Ištvanův kolega Pavel Komár.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soud uznal Nečasovou vinnou ze zneužití VZ v neveřejném jednání minulý týden v pátek. Uložil jí roční podmínku. Součástí rozhodnutí je zastavení trestního stíhání zpravodajce Pohůnka. Případy zbylých dvou obžalovaných v kauze, šéfů VZ Páleníka a Kovandy soud postoupil k vyřešení ministerstvu obrany s podezřením z kázeňského provinění.

Kauza způsobila pád vlády

Podle žalobců zneužila v roce 2012 tehdejší šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase Nagyová zpravodajce VZ ke sledování premiérovy manželky Radky. Údajně k tomu měla osobní důvody, protože s Nečasem udržovala vztah. Nečas krátce po vypuknutí kauzy rezignoval a jeho vláda padla. S Nagyovou se později oženil. Nečasová je podle žalobců pojítkem mezi více případy - je obviněná také ohledně údajného uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby.

Případ VZ je první, který dostali žalobci před soud, ostatní podle nich budou následovat.

Nečasová se zatím k obviněním nevyjadřovala. Expremiér hovořil o politicky motivované kauze. Zpravodajci odmítají tvrzení o sledování. Podle nich dostali úkol "z nejvyšších míst", aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem tehdejší manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám