Hlavní obsah

Součková je podle průzkumu nejškodlivějším politikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čelní představitelé soc. dem. nadále sestupují po žebříčku popularity politiků. Na jeho poslední příčku se propadla ministryně zdravotnictví Marie Součková. Skončila tak za předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem, který si pozici nejškodlivějšího politika udržoval několik let.

Foto: Kamila Biddle

Syn kanonýra, Ivan Bican, s pozlacenou a stříbrnou medailí. Na aversu nesou portrét slavného hráče a na reversu ho vyobrazují v klubovém dresu.

Článek

Nejprospěšnějším politikem však podle dotázaných nadále zůstává sociálnědemokratický ministr vnitra Stanislav Gross. Vyplývá to z výsledků výzkumu agentury TNS Factum. Pravidelné analýzy se na přelomu října a listopadu zúčastnila více než tisícovka občanů starších 15 let. Hodnotili prospěšnost či škodlivost politiků body od plus tří do minus tří.

Ztráta přízně veřejnosti znatelně postihla ministra práce Zdeňka Škromacha, ministryni školství Petru Buzkovou a premiéra Vladimíra Špidlu. "Jednoznačně největší změnou v hodnocení politických osobností od jara je výrazný pokles některých klíčových osobností sociální demokracie," uvedl Stanislav Hampl ze společnosti TNS Factum.

Gross si naopak ve svém hodnocení mírně polepšil. Od října 2001 jeho obliba totiž postupně klesala. Přízně, jaké se těšil před rokem, však nedosáhl.

Za druhého nejprospěšnějšího politika považují občané prezidenta Václava Klause. Jeho obliba ale od jara, kdy mu byla veřejnost za poslední roky nejvíce nakloněna, poklesla. Od jara 2001 do loňského podzimu jej lidé hodnotili záporně a jeho popularita se trvale snižovala. V té době byl ale ještě předsedou ODS.

Buzková ztrácí

I když jako třetí nejužitečnější politickou osobnost veřejnost vidí ministryni školství Petru Buzkovou (ČSSD), přesto její obliba od jara 2001 spadla na nejnižší hodnotu. Mezi rozporně hodnocené osobnosti, které patří k oblíbenějším, zařadili občané ministra kultury Pavla Dostála (ČSSD), ministra financí Bohuslava Sobotku (ČSSD), předsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD), předsedu občanských demokratů Mirka Topolánka a šéfa Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL).

Zda společnosti spíše prospívají, nebo škodí, si lidé nejsou jisti u pražského primátora Pavla Béma (ODS), ministrů Libora Ambrozka (KDU-ČSL), Miroslava Kostelky, Milana Urbana (ČSSD), místopředsedy ODS Jana Zahradila či šéfa lidovců Miroslava Kalouska. Stejně tak občané váhají i u ministrů Jaroslava Palase (ČSSD), Pavla Němce (US-DEU), Karla Čermáka a Milana Šimonovského (KDU-ČSL).

Grebeníček získává

Mírně negativně hodnotí dotázaní ministra Vladimíra Mlynáře (US-DEU), vicepremiéra a šéfa US-DEU Petra Mareše a předsedu vlády a ČSSD Vladimíra Špidlu. Do společnosti spíše škodících politiků se dostali poslanec Vlastimil Tlustý (ODS), ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD) a šéf diplomacie Cyril Svoboda (KDU- ČSL). Na předposlední příčce skončil předseda KSČM Miroslav Grebeníček, který si ale dlouhodobě v očích respondentů polepšuje.

Anketa

Považujete Marii Součkovou za nejškodlivějšího politika v zemi?
Ano
68,1 %
Ne
31,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 602 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám