Hlavní obsah

Průzkum preferencí vyvolává v ČSSD nervozitu

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože výsledky průzkumu TNS Factum nejsou zcela srovnatelné s preferencemi zjištěnými konkurenčními agenturami, vyvolalo nejnovějších 9,6 procenta v soc. dem. nervozitu. Ostře zareagoval především šéf poslanců ČSSD Petr Ibl. Jiní své spolustraníky vybízeli, ať neztrácejí nervy.

Foto: zámek Loučeň
Článek

"Myslím si, že pokud nedojde ke změně a pokud soc. dem. nesvolá mimořádnou konferenci, nebude-li to přímo sjezd, bude to horší a horší," řekl Ibl Právu. Podle něj vedení ČSSD propadlo sebeuspokojení. Na poznámku Práva, že i on patří do politického grémia soc. dem., Ibl uvedl: "V tomto boji ve vedení jsem osamocen se svými názory."

Ibl míní, že se nízké výsledky ČSSD v průzkumech dají přičíst problémovým věcem ve vládní politice, reformě veřejných financí, situaci ve zdravotnictví. Projevuje se podle něj i ozvěna nesplněných předvolebních slibů.

:. ANKETA
Myslíte si, že má vládní sociální demokracie šanci na obrat v otázce voličské přízně? Hlasujte v anketě na konci článku.

Nejsou lidi?

Na případném mimořádném jednání by Ibl projednal personální oblast včetně nominace soc. dem. kandidátů do různých voleb. Jsou to podle něj "lidé, kteří vůbec nikoho nemohou oslovit. (Ministryni Marii) Součkové jsem řekl na grémiu, že (v senátních volbách) šla do předem prohraných bitev."

Pak by se podle Ibla měla projednat politika, kterou ČSSD uplatňuje v rámci koalice, a také vnitrostranická komunikace. "Předsedovi vlády vyhovuje statistika, že byl na 85 procentech schůzí klubu, ale jestliže tam neřešíme žádné problémy nebo nám na ně neodpoví, tak jako kdyby tam nebyl. To jsou pohledy, kterými se ubezpečuje, že všechno je v pořádku, ale ono to tak není," řekl Ibl.

Foldynu překvapuje bohorovný klid z ústředí

Dodal, že reforma veřejných financí by měla být tvrdší, ale měla by proběhnout najednou. "Právě proto, že se avizuje druhá, třetí fáze. Lidé by sice nadávali, jenže to by nadávali stejně, ale bylo by jasné, co musíme splnit. Teď v řadě případů to byly pouze kosmetické úpravy a k těm radikálnějším krokům teprve budeme muset přistoupit," uvedl Ibl.

Šéf ústecké krajské ČSSD Jaroslav Foldyna Právu řekl, že mimořádně nízkými preferencemi strany není vůbec překvapen. "Očekával jsem takový vývoj z toho, jak se k nám lidé chovají na ulicích. Jsem ale překvapen bohorovným klidem, který vychází z ústředí," dodal Foldyna.

Podle něj je sice mimořádný sjezd silné gesto vůči veřejnosti, ale tvářit se, že se v soc. dem. nic neděje, nebo že se všechno vyřeší samo, nelze. "Já bych chtěl návrat ke srozumitelné, čitelné politice levicové strany," prohlásil Foldyna.

Vícha: Záleží na rozpočtu

Naopak předseda moravskoslezské soc. dem. Petr Vícha sice uznal, že preference jsou špatné, řekl však: "Máme možnost situaci probrat na sobotním předsednictvu a nesvolávat přes média mimořádné konference, notabene když takový termín ČSSD ani nezná, má jen předsednictvo, ÚVV a sjezd. Teď jsme ve stadiu zklidňování situace a pokud projde rozpočet, pak bychom měli jít touto cestu, a ne bouřit se."

Předseda středočeské soc. dem. Richard Dolejš uvedl, že je docela přirozené, že po roce a čtyřech měsících nejsilnější strana ve vládě, která činí nepopulární opatření, se ocitá v nejslabším bodu. "Osobně očekávám, že premiér Špidla bude schopen naplnit očekávání, která vyvolal na sjezdu ČSSD, a provádět daleko razantnější a čitelnější politiku směrem k voličům soc. dem. Ale pokud Špidla radikálním způsobem nezmění styl komunikace, souhlasím s tím, že řádný sjezd soc. dem. (v roce 2005) by měl zajistit takovou změnu, aby ČSSD byla v řádných volbách schopna voliče přesvědčit," řekl Dolejš. 

Anketa

Myslíte si, že má vládní sociální demokracie šanci na obrat v otázce voličské přízně?
ano, pokud přidvrdí reformu
6,9 %
ano, pokud se vzdá vlády
3,1 %
ano, pokud se bude držet volebního programu
12,2 %
ne, nic jí nepomůže
77,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1391 čtenářů.

Přečtěte si komentář

Alexandra Mitrofanova

Reklama

Související články

Komunisté zvyšují náskok před vládní ČSSD

Po fiasku v doplňovacích senátních volbách přinesl nejnovější výzkum voličské obliby další bolestivou ránu pro ČSSD. Kvůli pádu preferencí u agentury TNS-Facum...

Výběr článků

Načítám