Hlavní obsah

Sorry jako, nebudu mluvit do zdi, zlobil se Kalousek na absentujícího Babiše

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bja, zpe

Sorry jako, ale nebudu mluvit do zdi, reagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na ministra financí Andreje Babiše, který ve čtvrtek chyběl na interpelacích. Ten přitom krátce předtím uvedl, že ač jsou interpelace „buzerace”, tak na ně přijde. Následně Novinkám sdělil, že počítá s příchodem na 16 hodin, tedy v době, kdy podle jednacího řádu probíhají interpelace na řadové ministry.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na interpelacích

Článek

„Pan ministr ve své statečnosti se nejenom bojí se mnou chodit do televizních diskuzí, ale také se bojí přijít na interpelaci, když jsem vylosován jako interpelující. Já protože nerad mluvím do zdi, tak počkám, jestli mu někdy ta odvaha dojde, a budu ho interpelovat, až tady bude,” sdělil místo interpelace Kalousek. Reagoval tak na nepřítomnost vicepremiéra a předsedy hnutí ANO Babiše.

„Do zdi nemluvím, sorry jako," použil šéf TOP 09 Babišovu frázi, která si na internetu začala žít vlastním životem. [celá zpráva]

Následně se do Babiše obul i na Twitteru.

Babiš přitom dvě hodiny předtím na své tiskové konferenci médiím sdělil, že se odpoledních interpelací zúčastní.

„Nechodím na interpelace, protože říkám, že je to často buzerace a radši pracuji pro lidi. Ale dneska udělám výjimku, protože první interpelace je pan Kalousek, ” uvedl Babiš.

Následně ovšem na místě chyběl. „Však ve čtyři jsou interpelace, jsem na cestě. Interpelace ministrů byly vždycky ve čtyři, takhle jsem s tím počítal, před tím jsou na premiéra,“ vysvětloval Babiš Novinkám.

Jak vysvětlil Novinkám, počítal totiž s tím, že mezi půl třetí a čtvrtou se podle jednacího řádu interpeluje na premiéra. Řadových ministrů se mají poslanci ptát až od čtyř. Podle jednacího řádu ovšem může dojít na běžné interpelace dříve, pokud například premiér nedorazí, nebo když dotazy na něj skončí dříve.

Politik, který uráží novináře, ztratil argumenty

To se stalo i ve čtvrtek. Sobotka se z interpelací omluvil, proto přišel na řadu Babiš.

Kvůli jeho nepřítomnosti ovšem muselo hned několik poslanců stáhnout své interpelace, byl mezi nimi i sociálně demokratický poslanec Ladislav Šincl.

Jediný, kdo se zeptal Babiše v jeho nepřítomnosti, byl poslanec sociální demokracie Antonín Seďa. Ten chtěl po ministrovi financí vědět, proč urážel pracovníky pořadu Reportéři ČT a zda se omluví. „Politik, který začíná útočit na novináře a média, ztratil argumenty, chcete-li, teče mu do bot. Vážený pane ministře, víte, já mám také často výhrady k objektivitě zpravodajství či upřednostňování toho či onoho politika, ale rozhodně bych si jako demokrat nedovolil jít po krku veřejnoprávním médiím,“ uvedl Seďa.

Reklama

Výběr článků

Načítám