Hlavní obsah

Sobotka uvedl do úřadu Dienstbiera a Bělobrádka

Novinky, Václav Lang
Praha

Premiér Bohuslav Sobotka na středečním prvním jednání nové vlády uvedl do úřadu ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera a ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavla Bělobrádka. Do funkce také vstoupili nový mluvčí vlády a nový šéf Úřadu vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

První jednání vlády proběhlo krátce poté, co se ministři zúčastnili slavnostního aktu jmenování na Pražském hradě. Dienstbier s Bělobrádkem mají coby ministři bez portfeje základnu na úřadu vlády. Sobotka pak na ministerstvu financí uvede do úřadu Andreje Babiše.

Ten se ve středu stal zároveň prvním místopředsedou nové vlády. Druhým místopředsedou je nově Pavel Bělobrádek. Jiří Dienstbier se stal zároveň předsedou legislativní rady vlády.

Novým mluvčím vlády byl nově jmenován dosavadní mluvčí ČSSD Martin Ayrer. Ředitelem úřadu vlády se stal místo Radka Augustina Pavel Dvořák.

Ministři si první jednání vlády pochvalovali. „Musím říct, že jsem byl příjemně překvapen, na rozdíl od parlamentu to bylo věcné a konstruktivní,“ řekl Babiš.

Konstruktivnost a věcnost si pochvalovali také Dienstbier a Bělobrádek.

Dienstbier pochválil, že pod jeho gesci bude nově spadat agenda lidských práv i legislativy. Zopakoval také, že bude požadovat zrušení české výjimky z listiny základních práv a svobod Evropské unie v tzv. lisabonské smlouvě, kterou prosadil exprezident Václav Klaus. „Naši občané si zaslouží, aby měli stejný rozsah lidských práv jako jiní občané Evropské unie,“ vysvětlil.

Reklama

Související články

Zeman jmenoval vládu premiéra Sobotky

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu na Pražském hradě ministry koaličního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky. Je tvořen ministry ČSSD, hnutí ANO...

Výběr článků

Načítám