Hlavní obsah

Sobotka: úsporný balíček by bez nás vypadal hůř

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka obhajuje kroky své strany v posledních dnech. V rozhovoru s Právem se vyjadřuje k rozpočtu i k možné koalici s lidovci.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Pane první místopředsedo ČSSD, ve čtvrtek jste rozbouřili politickou scénu požadavkem, aby v rámci projednávání úsporného balíčku zůstala zachována například část protikrizového zákona o zvýšení podpor v nezaměstnanosti. V pátek jste z tohoto požadavku ustoupili. Proč?

My jsme od počátku trvali na tom, aby protikrizový zákon zůstal, byla to součást našich devíti výhrad k Janotovu balíčku. Ale v okamžiku, kdy hrozilo, že se celé jednání zhroutí právě na této věci a ODS neustoupila, tak nezbývalo, aby větší chladnokrevnost a více rozumu a odvahy prokázala ČSSD. My jsme to udělali v zájmu včasného přijetí státního rozpočtu na příští rok.

Neobáváte se, že uzavření kompromisu s ODS a podpora Janotově balíčku uškodí ČSSD v očích voličů?

My jsme velmi důsledně prosazovali, co se dalo, do Janotova balíčku. Vítám to, že se zvýšilo zdanění pro ty nejbohatší zvýšením stropů na odvody sociálního a zdravotního pojištění. Podařilo se nám minimalizovat růst daně z přidané hodnoty, vyškrtli jsme snižování sociálních dávek v rozsahu 5,2 miliardy korun pro rodiny s dětmi a pro zdravotně postižené. Myslím, že to není málo. Bez nás by balíček vypadal hůř. Samozřejmě, kdyby ho koncipovala soc. dem., tak by vypadal jinak. My po volbách řadu věcí změníme a některá opatření mají účinnost jenom do konce příštího roku. To jsou jisté pojistky.

A co kritizované rozhodnutí ČSSD, kvůli kterému se nerozpustila Sněmovna?

Pokud jde o otázku předčasných voleb, ještě musíme velmi pečlivě tuto věc komunikovat směrem k veřejnosti. Ty důvody nejsou úplně jednoduše vysvětlitelné. Řada lidí teprve zjišťuje skutečný význam Ústavního soudu v našem ústavně právním systému. Pro řadu občanů je to i určité překvapení, že ÚS může ohrozit něco tak důležitého, jako jsou právě volby. Pokud zvládneme dobře komunikaci s občany, tak tento krok, který jsme učinili v zájmu ČR, dlouhodobě ČSSD nepoškodí.

Protikrizový zákon, který je rušen Janotovým balíčkem, s ČSSD podpořili i lidovci. Myslíte si, že by spolupráce mohla pokračovat i po volbách, třeba ve formě koalice?

Část bývalých lidovců, která odešla z KDU-ČSL, v minulosti dělala vše, aby se tato strana stala satelitem ODS. To si myslím, že bylo jedno z hlavních poslání Miroslava Kalouska, on se tím koneckonců ani netajil. Tím, že tito lidé odešli, KDU-ČSL získala více na autonomii. A to je samozřejmě pro ČSSD potenciální příležitost ke koaliční spolupráci. Vnímám KDU-ČSL jako reálného koaličního partnera po příštích volbách. V oblasti zdravotnictví, sociální, prorodinné politiky máme řadu styčných bodů, koneckonců i v oblasti zahraničně politické orientace, proevropského směřování naší země. Nicméně, i kolegové z KDU-ČSL musí získat dostatečnou důvěru voličů, aby překonali pětiprocentní hranici.

V případě Fischerovy vlády komunisté tvrdí, že je to skrytá velká koalice ODS a ČSSD. Nejde o předehru pro opravdovou velkou koalici po volbách?

Každodenní realita logického střetávání mezi soc. dem. a ODS neumožňuje interpretovat Fischerovu vládu jako jakousi skrytou velkou koalici. Mezi námi a ODS zůstávají velké nepřekonané programové rozdíly a rozpory. I v současném vedení ODS nevidím partnery pro seriózní programový kompromis, který by umožňoval nějakou formu velké koalice. Myslím, že Fischerova vláda je poznaná nutnost. Také ODS vnímá fakt, že potřebujeme určité záchytné body tak, aby stát mohl racionálně fungovat, abychom řešili ty nejdůležitější úkoly. Fischerova vláda je pragmatický nástroj.

Před časem jste řekl, že povolebním řešením by mohlo být, že ostatní strany umožní vítězi voleb sestavit vládu. Je možnou variantou menšinová koalice ČSSD s lidovci?

Ještě o tom v ČSSD povedeme debatu. Vzhledem k tomu, že by bylo dobře, abychom novou vládu konstituovali po volbách velmi rychle, tak se mi osobně líbí model, že by měl vítěz mít právo vládu sestavit a měl mít právo na určitou toleranci ze strany těch ostatních. Takovýto model samozřejmě nevylučuje, že by to nebyla vláda čistě menšinová, ale mohla by to být i vláda koaliční. My jsme z varianty koaliční vlády vyloučili KSČM, osobně si obtížně dokážu představit koaliční spolupráci s dnešní ODS. To je koneckonců také názor, který dlouhodobě zastávám.

Reklama

Výběr článků

Načítám