Hlavní obsah

Sobotka: Babišovo odmítání není prozíravé, ČSSD spolupráci s ANO chce

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se vymezil proti svému koaličnímu partnerovi, vicepremiérovi Andreji Babišovi, který v rozhovoru pro Právo odmítl, že by jeho hnutí ANO sestavilo koalice s ČSSD v Brně a v Ostravě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Článek

„Překvapilo mě vyjádření Andreje Babiše, který nechce uzavírat koalice se sociální demokracií v Brně a v Ostravě. Není to příliš prozíravé, protože v Brně má ČSSD velmi silnou pozici nejen na radnici, ale zejména v městských částech,” řekl v pondělí Právu Sobotka.

„V řadě z nich jsme výrazně vyhráli, a pokud má Brno fungovat, musí fungovat i komunikace mezi magistrátem a městskými částmi. Totéž se týká Ostravy, kde jsme skončili druzí,” pokračoval Sobotka.

Šéf ČSSD by naopak byl pro to, aby strany vládní koalice spolupracovaly i na městských radnicích.

Jsme připraveni hledat řešení

„Po volbách jsem řekl, že vidím půdorys současné vládní koalice jako vhodný pro řešení výsledků voleb ve velkých městech. Soc. dem. neodmítá spolupráci s ANO tak, jak to řekl Andrej Babiš, jsme připraveni hledat řešení,” dodal Sobotka pro Právo.

Babiš naopak uvedl, že v Ostravě a v Brně spolupracovat s vládní ČSSD nechce. „Tam místní organizace soc. dem. mají špatnou pověst,“ řekl Právu.

ČSSD už ale vyšachovala vítězné ANO v Olomouci, když se na složení rady dohodla s ODS a TOP 09.

Kmotři kradou a kluci se bojí

„V Olomouci vyhrálo ANO, a přesto nabídla primátora ČSSD. Ta se spojila s kmotry, kteří v Olomouci čtyři roky kradou. Kluci se asi lekli, že to chceme prověřit,“ zareagoval na Twitteru Babiš.

„Za sociální demokracii v Olomouci kandidovali svéprávní lidé, nejsou to lidé, které bych příští čtyři roky řídil po telefonu. Nebudu mluvit našim vyjednavačům do jednání, pouze bych přivítal, kdyby uzavírali koalice, které budou mít programově smysl,“ řekl k tomu Právu Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám