Hlavní obsah

Babiš: V Praze si ČSSD ohlídáme, v Brně a Ostravě ji nechceme

Právo, Jan Rovenský

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v rozhovoru pro Právo popsal pohled jeho strany na výsledky komunálních voleb v Praze. Jeho hnutí v nich zvítězilo a vyjednává o koalici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí

Článek

Před volbami jste označil za svého hlavního soupeře ČSSD a teď si padáte do náruče při vytváření koalic ve městech. Jak tomu mají voliči rozumět?

Podle preferencí byla naším soupeřem hlavně ČSSD a v Praze TOP 09. Nad oběma jsme vyhráli, získali jsme devět z třinácti krajských měst, ve čtyřech dalších jsme na druhém místě za místními hnutími. A jsem rád, že se nám v Praze podařilo dobýt baštu TOP 09 a ODS.

Navíc neříkám, že všude budeme dělat koalice se soc. dem. Záleží na tom, jakou pověst tam lidé mají a jak případnou spolupráci vnímají naši zastupitelé.

Kde se nebudete chtít spojovat s ČSSD?

Například v Ostravě a v Brně, tam místní organizace soc. dem. mají špatnou pověst.

V Praze jste vyloučil spolupráci s TOP 09. Platí to plošně po celé zemi?

Já ne, to vyloučili oni, ale určitě to vylučuji také po neustálých a lživých útocích pana Schwarzenberga a Kalouska. Peněz na kampaň jsme dali stejně jako TOP 09 a na rozdíl od ní ani nejsme vůdcovská strana.

Co se týká případné spolupráce mimo Prahu, tak to je na našich krajských organizacích. Například v Příbrami mi říkali, že tam jsou slušní lidé z TOP 09, žádní pánové Lomecký (starosta Prahy 1) či Vávra (předseda pražské TOP 09), a že s nimi chtějí vytvořit koalici, tak proč ne. V Mladé Boleslavi dokonce naši chtějí udělat koalici s ODS, protože tam má celkem slušné lidi, na rozdíl od Prahy.

Před volbami vaši soupeři v Praze kritizovali ANO, že vám chybí program. Co tedy chcete konkrétně v hlavním městě udělat?

Náš program je stále stejný. V Praze se narodili největší kmotři, nakradli tady miliardy. Stačí se jen podívat na Václavské náměstí, na nevyřešenou dopravu a tak dále. Tady bylo tisíce programů, ale ukažte mi tu stranu, která ho splnila. Můj program je stále stejný. Nekradu, nelžu, dělám pro lidi. Jako jeden z mála vrcholových politiků.

Myslím si, že nyní máme v Praze naději udělat koalici, která by zavedla transparentní veřejné zakázky, jasný územní plán, jasnou ochranu životního prostředí.

S Trojkoalicí a s pražskou ČSSD, kterou jste tolikrát kritizoval?

Ano, s kým jiným bychom ji měli udělat? My si tu pražskou soc. dem. budeme hlídat a samozřejmě není problém z mého pohledu dát pirátům kontrolní výbor. Na tom budu trvat, a i když na to nemám zásadní vliv, tak to veřejně budu říkat.

V některých městech to bylo těsné. Nakonec můžete skončit navzdory vítězství v opozici.

Určitě ano. Už to, co jsme dokázali, je pro nás fantastický úspěch, o kterém se nám nesnilo. Zásadně jsme nabourali systém, který se tu budoval 25 let, až je z toho pan Klaus rozezlen. Vždyť skoro třetinu mandátů získala občanská hnutí jako my a my s tím nemáme vůbec problém.

V Senátu jste chtěl získat deset mandátů, tedy o jednoho senátora víc než ČSSD. Nakonec se do druhého kola probojovalo devět kandidátů ANO. Podpoříte se v koalici navzájem v okrscích, kde nestojíte proti sobě?

Byl bych rád, ale bude to případ od případu. Poradíme se o tom v hnutí, otázka je, jestli o to voliči stojí.

Přicházejí po volbách v úvahu změny ve vládě, jimiž kuloáry žijí několik posledních týdnů?

Ne, to nemá s vládou nic společného. Budu nyní pokračovat ve své aktivitě šetření a prověřování veřejných zakázek a chci se také zajímat o veřejné zakázky v jiných resortech, jelikož naší strategií jsou minimální provozní náklady úřadů a snaha používat zaměstnance ministerstev, a ne externí firmy.

Některé státní instituce z hlediska řízení či nastavení systému požadují externí firmy za milióny, tak jsem přemýšlel, že bych se mohl já, jako Andrej Babiš, na nějakou zakázku přihlásit a nabídnout své služby za korunu.

Na kdy se chystáte svolat sněm ANO?

Tento rok to už nestihneme, bude spousta práce v koalici, takže jsme se domluvili, že to bude koncem února či začátkem března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám