Hlavní obsah

Meteorologové upravili výstrahu před sněhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na severu a východě České republiky má na hřebenech hor během neděle napadnout až 20 cm sněhu, během pondělí tam pak přibude nová pokrývka vysoká 15 až 25 cm. Meteorologové v neděli upravili výstrahu, když snížili stupeň nebezpečí ve vybraných oblastech.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na novou sněhovou nadílku na severu a východě Česka a možné komplikace, které přinese, upozorňovali meteorologové už v předchozích dnech, v neděli výstrahu upřesnili.

„Aktualizovaná výstraha zmenšuje oblast platnosti předchozí výstrahy před novou sněhovou pokrývkou. Dále snižuje stupeň nebezpečí sněhových jevů ze závějí na sněhové jazyky,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku.

Dál platí, že v neděli bude na na východě a severovýchodě České republiky trvaleji a vydatněji sněžit a že sněžení bude pokračovat i v pondělí.

„Za neděli napadne 7 až 12 cm, v Jeseníkách a Beskydech 10 až 20 cm sněhu. Za pondělí očekáváme 7 až 25 cm, nejvyšší úhrny předpokládáme na horách a jejich návětří,“ napsal ČHMÚ.

Kvůli zesilujícímu čerstvému větru bude nově napadlý sníh tvořit sněhové jazyky, v Jeseníkách a Beskydech i sněhové závěje.

Nejvyšší denní teploty by měly v neděli podle předpovědi vystoupat na -3 až +1 °C, v 1000 m má být na horách kolem -7 °C. Povane slabý severozápadní až severní vítr 1 až 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku mírný vítr o rychlosti 3 až 7 m/s.

V pondělí by se měly maxima pohyboval v rozmezí -4 až 0 °C, v 1000 m na horách kolem -8 °C. Čeká se mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách, zejména na severu a severozápadě, až 20 m/s (70 km/h).

Policie uzavřela pro kamiony silnici z Ostravice k hranicím se Slovenskem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám