Hlavní obsah

Sněmovnou prošel nový zbraňový zákon. Na prosincovou střelbu nereaguje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v pátek schválili novou zbraňovou legislativu, která zavede elektronické průkazy či změní kategorie zbraní, prodejci budou muset také hlásit podezřelé obchody. Držitelé zbrojních průkazů budou muset taktéž chodit častěji na přezkoumání zdravotní způsobilosti. Nyní novela zamíří do Senátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Předloha, která má platit od roku 2026, vznikla a prvními dvěma koly legislativního procesu prošla ještě před tragickou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, která se odehrála vloni 21. prosince a při níž čtyřiadvacetiletý střelec zabil 14 lidí a 25 jich zranil, následně zastřelil i sebe. Nový zbraňový zákon, který v pátek prošel Sněmovnou žádné dodatečné změny kvůli této události neobsahuje.

Zákonodárci se ale domluvili s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN), že další opatření se pokusí zavést dílčí novelou ještě letos.

Podle zákona se má zkrátit lhůta pro přezkum zdravotní způsobilosti pro držitele zbraní z deseti na pět let. Policie pak dostane možnost nařídit tuto prohlídku kdykoliv.

Vystřílím celou vesnici, vyhrožoval po masakru na fakultě bratr policejního šéfa z Plzně. Soud mu dal pokutu

Krimi

Norma prošla 151 hlasy, proti nebyl nikdo. „Zákon zavádí možnost policie okamžitě zajistit zbraně osobě, o které jsou k dispozici informace, že představuje vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek a bezpečnost. Dále zkracuje dobu přezkumu oprávnění držení zbrojního průkazu z deseti na pět let a ukládá povinnost podnikatelů hlásit podezřelé transakce,“ stručně shrnula nové změny ministryně obrany Jana Černochová.

„Domnívám se, že nový zákon zlepší právní regulaci držení zbraní. Po jeho přijetí se řada z nás bude dál této problematice věnovat,“ dodala ministryně. Zákon se připravoval několik let, ale právě po tragédii začala veřejnost na zpřísnění zbraňové legislativy tlačit.

SPD chtěla zákon zmírnit

Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že zákon odstraňuje zbytečnou byrokracii. „Ruší se papírové doklady, většinu úkonů bude možné provést elektronicky v centrálním registru zbraní,“ řekl Rakušan. Zdůraznil, že vláda odmítla jakékoliv pozměňovací návrhy, které by legislativu změkčovaly. Šlo například o návrh opoziční SPD, který chtěl ze zákona vyjmout flobertky, zbraně používané k výcvikovým a sportovním účelům, které nebývají životu nebezpečné.

Opoziční ANO se snažilo neúspěšně účinnost posunout už na rok 2025. „Termín nemůžeme splnit,“ vysvětlil Rakušan s poukazem na to, že rok 2025 bude určen pro otestování systému a že je nutné počkat i na digitalizaci zdravotnictví. ANO poté neuspělo ani s návrhem doprovodného usnesení, aby ministerstvo zdravotnictví urychlilo digitalizaci zdravotní dokumentace a přístupu do ní.

Poslankyně ANO a lékařka Věra Adámková uvedla, že chce jednat s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09), aby možnost nahlížení lékařů do registru urychlil vyhláškou.

Ať platí taky. Rakušan chce zapojit zbrojaře do zpřísnění systému držení zbraní

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám