Hlavní obsah

Vystřílím celou vesnici, vyhrožoval po masakru na fakultě bratr policejního šéfa z Plzně. Soud mu dal pokutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Byl mezi prvními, kdo po prosincovém útoku šíleného střelce na pražské filozofické fakultě zaměstnal policii výhrůžkou podobného činu. Hned druhý den po masakru zavolal Ondřej Houdek z Plzně, jehož bratr podle zjištění Novinek šéfuje jednomu z policejních oddělení, na linku 158, s tím, že vystřílí vesnici na Klatovsku. Sedmatřicetiletý muž za to nyní dostal trest.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Cvičení pěší roty Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Plzeň. Ilustrační snímek

Článek

Okresní soud v Plzni mu za šíření poplašné zprávy uložil pokutu 50 tisíc korun. Případ, který policejní prezidium označilo dokonce za exemplární, rozhodl samosoudce bez veřejného projednání a vydal trestní příkaz.

„Rozhodnutí zatím není pravomocné,“ upozornila mluvčí soudu Lucie Ženíšková. Pokud s trestem nebude obviněný nebo státní zástupce souhlasit, soud musí nařídit klasické hlavní líčení.

Podle spisu Houdek volal dvakrát na tísňovou linku ze svého bytu mezi desátou a půl jedenáctou večer.

Ozval se policii, že se inspiroval střelcem z fakulty, záhy mu rozrazila dveře zásahovka

Krimi

„Vystřílím celý Kovčín, všechny tam zamorduju,“ byla jeho první slova, která doplnil další výhrůžkou o tom, že jeden z klatovských soudců je jeho „měkkej“ problém. „Pak prostě budu bum, bum,“ dodal.

Krátce po telefonátu policie muže zatkla a skončil v cele předběžného zadržení. Byl opilý.

Podle zjištění Novinek může výhrůžný telefonát souviset se sporem rodiny obviněného právě v Kovčíně, který se u soudu vleče již sedmým rokem.

Sousedé se tam dohadují o hranici mezi pozemky, kterou katastr před časem upravil a jehož rozhodnutí následně jedna ze stran napadla žalobou.

Starostka Kovčína Lenka Dragonari sdělila, že o žádných výhrůžkách o vystřílení obce nevěděla. Přišly jí ale od Houdka sprosté SMS, pak jí i volal a nadával.

„Zablokovala jsem si jeho telefonní číslo. Na policii jsem nic neoznamovala. Brala jsem to tak, že je prostě opilý,“ nastínila Dragonari.

Podle ní Houdkova rodina vede spory kvůli pozemkům nejen se sousedy, ale také s obcí. „Žádné jiné problémy s nimi ale nikdy nebyly,“ zdůraznila Dragonari.

Novinky se pokoušely Houdka kontaktovat v místě jeho bydliště, aby se mohl k celé věci vyjádřit. Nikdo ale na zvonění u bytu neotvíral.

První trest za vyhrožování střelbou jako na fakultě. Muž z Klatovska dostal podmínku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám