Hlavní obsah

Sněmovna se na chvíli rozhýbala, projednala technické normy

Právo, Novinky, ada, nig, jas, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Série mimořádných schůzí Sněmovny ve středu pokračuje dalšími dvěma jednáními. Schůze s pořadovými čísly 69 a 70 mají na programu vesměs první čtení zákonů. Poslanci dopoledne schválili novely technických norem o základních registrech a o elektronickém podpisu. Čeká je projednávání zákona o zbraních a střelivu. Na druhé schůzi by se mělo diskutovat například o kauze pronájmu stíhaček Gripen.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer na jednání Sněmovny

Článek

Ve středu začalo jednání mimořádnou schůzí, kterou iniciovala ODS. Po schválení programu schůze došlo na jednání o zákonu o základních registrech.

Návrh předpokládá po zkušenostech s datovými schránkami odložit náběh celého systému o jeden rok. Normu poslanci již v prvním čtení nakonec po krátké diskusi schválili.

Elektronické občanky až za dva roky

Stejně se poslanci postavili k odkladu vydávání elektronických občanských průkazů. Ty začnou úřady vydávat zřejmě až od ledna 2012, nikoliv už od letošního července. Také tato novela prošla již v prvním čtení.

Následně se poslanci začali zabývat úpravou působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) i na obce a kraje. K tomu je potřeba novela Ústavy. Změnit by se však měla i volba členů úřadu, což se nelíbí jeho prezidentovi, který to považuje za omezení nezávislosti. Nad návrhem se proto rozpoutala rozsáhlá debata. Přesto jej nakonec poslanci propustili k druhému čtení.

Na pořadu další schůze by mělo dojít k projednávání tzv. horního zákona, kvůli němuž se dostali do sporu poslanec Strany zelených Martin Bursík a předseda vlády Jan Fischer. Bursík premiéra a celou vládu obvinil z náznaků korupčního jednání, neboť horní zákon nepodpořila. Premiér požaduje omluvu. [celá zpráva]

Norma by měla zamezit prolomení limitů těžby hnědého uhlí v severních Čechách, které zelení striktně odmítají.

ODS chce rozšířit kompetence NKÚ

Předseda ODS Mirek Topolánek ve středu uvítal, že Sněmovna podpořila rozšíření kompetencí NKÚ i na krajské a obecní úřady, na něž nemůže v současnosti NKÚ dosáhnout, protože jeho kompetence byly definovány před vznikem krajských úřadů.

"Je to důležitý protikorupční signál. I na těchto úrovních totiž ke korupci dochází. Roli v tom hrají i média, protože se věnují spíše celostátní úrovni a na těch nižších úrovních nejsou zkušení novináři,“ řekl šéf ODS.

A oživit kauzu Gripen

Místopředseda Petr Nečas pak avizoval projednání kauzy Gripen na druhé mimořádné schůzi. "Britský protikorupční úřad došel na to, že se korupce kolem Gripenů stala,“ uvedl Nečas s tím, že ve hře bylo podle Britů šest miliard korun. Podle něj by kauza neměla být zametena pod stůl, protože "je evidentní, že do ČR cestovaly stamilióny korun“, které měly skončit v kapsách politiků.

Nečas připomněl, že nákup Gripenů se nejprve začátkem století snažila sjednat ČSSD, poté ale přistoupila na pronájem. Podle něj se možná vyšetřování české policie, které bylo odloženo, netýkalo pronájmu Gripenů, ale jen plánovaného nákupu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám