Hlavní obsah

Válek posílal lidi do řetězců, měl tím poškodit malé lékárny. Úřad ale důvod k potrestání nenašel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezávislí lékárníci s podnětem na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) u antimonopolního úřadu neuspěli. Stěžovali si na to, že posílá veřejně lidi do řetězcových lékáren, a poškozuje tím ty malé lokální.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

Podle úřadu ale nejsou mediální výroky ministra totéž, co výkon veřejné moci ministerstvem. Zda spáchal ministr přestupek, tak neřešili. Novinkám to řekl mluvčí úřadu Martin Švanda.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže již podnět Grémia majitelů lékáren prověřil a nezjistil důvody, na jejichž základě by bylo možno zahájit správní řízení,“ řekl Novinkám Martin Švanda, mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

„Prohlášení ministra v médiích není výkonem veřejné moci, a nemůže být tedy považováno za diskriminační jednání orgánu veřejné správy, které by bylo v rozporu se zákonem o ochraně hospodářské soutěže,“ vysvětlil.

Válek: Omezení péče kvůli protestům? Operuje se málo, pacient nic nepozná

PoliTalk

Zjednodušeně - výroky ministra nejsou totéž, co autoritativní rozhodnutí ministerstva jako takového. Alespoň z pohledu úřadu. Ten proto neposuzoval, jestli se Válek ve svých mediálních vyjádřeních dopustil přestupku.

„Pakliže úkony Ministerstva zdravotnictví v nyní řešeném případě nejsou autoritativními akty veřejné moci, nejsou naplněny podmínky pro posuzování možného porušení § 19a odst. 1 zákona, neboť takové jednání vůbec nespadá do působnosti Úřadu vymezené zákonem,“ vysvětlil Švanda.

„Na mě to působí tak, že tady nebyla vůle se tím zabývat. Úřad se nevypořádal s podstatou. Ministr ty věci řekl ve veřejném prostoru a já na to poukázal, což je mé zákonné právo a využil jsem ho. Víc od toho neočekávám,“ řekl Novinkám předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel.

Podle něj by bylo dobré, aby od reprezentantů ministerstva podobné výroky nezaznívaly. „Minimálně za mě je to neetické. Ministr by měl vystupovat v rámci etického kodexu a měl by být nestranný a nadržovat všem stejně, což se tady podle mě nestalo,“ dodal.

Odkázal i na nedávnou kauzu exministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který veřejně propagoval akční ceny v jednom z obchodních řetězců.

Na „reklamu“, kterou ministr udělal řetězcovým lékárnám, si stěžovali lékárníci u úřadu minulý týden, jak upozornily Seznam zprávy.

Válek: Tam lék vždy měli

V návaznosti na přetrvávající nedostatek penicilinových antibiotik v některých lékárnách ministr opakovaně radil, ať jdou lidé do větší řetězců, a zmínil dvě společnosti.

„Zavolejte si do sítě Dr. Max nebo Benu, tam vám jistě řeknou, že ten lék mají, tak jako ho vždy měli. A nemáte problém,“ řekl v pořadu Ptám se já.

Uvedl také, že mají velké řetězce většinou ve všech městech pobočky, jsou tak lépe dostupné. Obdobná vyjádření zazněla i na jedné z tiskových konferencí ministerstva.

Grémium trvá na tom, že svými výroky konkurenčně poškodil malé lokální lékárny a podpořil tím obchodní činnost řetězců.

V podnětu ÚOHS žádali úřad ať zasáhne, jelikož se podle nich ministerstvo jménem Válka dopustilo přestupku, poskytlo dvěma lékárenským řetězcům konkurenční výhodu a narušuje svým jednáním hospodářskou soutěž.

Ministerstvo zdravotnictví se hájilo tím, že sdělením obecně známé informace nijak nezákonně hospodářskou soutěž nenarušilo.

Na nerovný přístup k dodávkám a objednávání léků si stěžují menší nezávislé lékárny dlouhodobě. Distributoři podle nich zvýhodňují nemocniční a řetězcové lékárny. Vyřešit to má novela zákona o léčivech.

Naštvaní jsou už i ambulantní specialisté. Zvažují protest

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám