Hlavní obsah

Deficit 295 miliard. Sněmovna schválila rozpočet na příští rok

• Aktualizováno

Ve třetím čtení ve středu schválili poslanci rozpočet na rok 2023. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ho navrhla s deficitem 295 miliard korun. Jednání provází kritika opozice, podle které je rozpočet nerealistický. Tvrdí mimo jiné, že deficit bude ještě větší. Novinky jednání dolní komory, které začalo v 9 hodin, nabízely živě.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovnyVideo: PSP

 
Článek

Pro rozpočet hlasovalo všech 96 přítomných poslanců stran vládní koalice. Poslanci opozičních hnutí ANO a SPD hlasovali proti. Schválený rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Senát se tím nezabývá.

Návrh hned na úvod jednání zkritizovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která jej označila za nerealistický, stejně jako očekávané daňové výnosy, které do rozpočtu poplynou z mimořádného zdanění energetických firem a části bank. „Rozpočet je na hranici legálnosti,“ tvrdí.

Schillerové zejména vadí, že vláda skrze rozpočet údajně „neplánuje zabránit propadu životní úrovně lidí“.

Sliby, jak bude vláda rozpočtově odpovědná, se po roce rozplynuly jako pára nad hrncem

„Sliby, jak bude vláda rozpočtově odpovědná, jak bude snižovat dluh, jak bude digitalizovat, snižovat počty úředníků, se po roce od zvolení vládní pětikoalice rozplynuly jako pára nad hrncem,“ prohlásila také na plénu.

Ke kritice se posléze přidal i šéf SPD Tomio Okamura. „Deficit bude ještě větší,“ míní. Do kabinetu se pustil i kvůli jeho řešení současné energetické krize.

„Zodpovědné vládnutí? Žasnu, je to úplně mimo.“ Rusnok zkritizoval vládu kvůli rozpočtu

Domácí

Rozpočet naopak na plénu hájil premiér Petr Fiala (ODS) ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Šéf vlády na plénu Sněmovny zopakoval, že se jedná o rozpočet krizový a válečný. „Těmito prostředky získáváme čas na systémové překonání energetické krize a nezanedbatelnou míru jistoty pro naše firmy a občany, tedy že tuto krizi zvládnou,“ uvedl.

Za priority uvedl například investice do obranyschopnosti České republiky, dopravní infrastruktury a vzdělávání.

„Rozpočet je realistický,“ reagoval na kritiku opozice zase Stanjura. Stát by pod vedením opozice hospodařil podle něj hůře.

Bývalé vládě expremiéra Andreje Babiše (ANO) dále od řečnického pultíku připomněl, že pro rok 2023 výhledově načrtla schodek 360 miliard. „A nyní nás kritizujete za 295 miliard? Že je to vysoké? Ano, je to vysoké, souhlasím. Kdybych ho navrhoval v lednu letošního roku (před válkou na Ukrajině – pozn. red.), tak je rozpočet nižší,“ uvedl.

„Je to velký deficit, nezlehčuji to,“ nechal se také slyšet ministr.

Přesuny za 119 miliard korun

Poslanci hlasovali zhruba o šedesáti návrzích na přesuny peněz v celkovém objemu skoro 119 miliard korun. Poslanci přidali tak mimo jiné přidali přes 1,1 miliardy korun na školství. Opoziční návrhy na úpravy naopak odmítli.

Základní rozpočtové ukazatele, zejména výši příjmů, výdajů a schodku 295 miliard korun, dolní komora schválila v úvodním kole projednávání návrhu rozpočtu. Tyto parametry už nebylo možné měnit.

Příjmy rozpočtu mají činit 1,93 bilionu korun a výdaje 2,22 bilionu korun.

Do budoucna chce pak kabinet hledat cesty, jak schodky snížit. „Navržený deficit pro rok 2024 je 280 miliard a pro rok 2025 260 miliard. Čísla odpovídají tomu, kdybychom neprovedli žádné legislativní změny. Jasně to ukazuje, že je potřeba učinit změny. Přineseme řadu opatření,“ řekl ve Sněmovně také Stanjura.

Utahování opasků? Hlasujte, jak byste se postavili k jednotlivým návrhům NERV

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám