Hlavní obsah

Vláda prodloužila nouzový stav do 20. listopadu

Novinky, jrb, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nouzový stav v Česku kvůli epidemii koronaviru potrvá zatím do 20. listopadu. Premiér Andrej Babiš (ANO) ČTK sdělil, že vláda využila páteční souhlas Sněmovny a na následném mimořádném zasedání prodloužila stav nouze, který měl původně skončit 3. listopadu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš na úterním jednání Sněmovny.

Článek

Kabinet ANO a ČSSD poslance ale původně žádal, aby mohl mimořádný stav pokračovat až do 3. prosince. V dolní komoře ale pro návrh nesehnal dost hlasů.

„Vláda potřebuje čas, hasí vzniklé problémy a pracuje na restartu ekonomiky. Česká republika ale při zapojení všech může z krize vyjít posílena,“ zdůvodňoval potřebu nouzového stavu dopoledne na plénu ve Sněmovně premiér.

Zároveň upozorňoval, že všechna opatření se začínají projevovat s určitým odstupem. Ta nejnovější však platí zatím od středy a bez nouzového stavu by jejich platnost skončila.

Babiš tak přítomné poslance vyzval, aby podpořili vládní návrh na prodloužení do 3. prosince.

Blatný se seknul při výpočtu reprodukčního čísla. A hned dvakrát

Domácí

Proti tomu se však postavila část opozice. Za Piráty dokonce požadoval šéf jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek, aby došlo k prodloužení jenom o dva týdny. „Chceme, aby si Sněmovna zachovala kontrolu nad kroky vlády,“ vysvětloval.

Na třítýdenním prodloužení se od počátku naopak shodovala ODS spolu s KDU-ČSL. „Vláda zamrzla a bohužel nevyužila letní období, abychom se na druhou vlnu připravili,“ rozčiloval se lidovecký lékař Vít Kaňkovský.

Der Spiegel kritizuje Babiše: Přispěl ke covidové tsunami a chlubí se dortíčkem

Domácí

V režimu nouzového stavu může vláda na základě krizového zákona zavádět přísnější opatření včetně plošných zásahů do základních práv, pro která nestačí rozhodnutí ministra zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Rozsah omezení však musí být předem vymezen.

Stav nouze je možné vyhlásit nejdéle na 30 dnů, s následným prodloužením musí souhlasit Poslanecká sněmovna.

Reklama

Výběr článků

Načítám