Hlavní obsah

Sněmovna podpořila zastropování cen energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v pátek zrychleně schválili vládní návrh na cenový strop na elektřinu a plyn. Kabinet podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) zastropuje ceny energií hned poté, co novela projde celým legislativním procesem. Ve Sněmovně návrh navzdory kritice v pátek podpořila i opozice – hnutí ANO a SPD.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Článek

Dolní komora ji tak schválila jednomyslně. Novelu ještě musí v úterý potvrdit Senát, poté ji dostane k podpisu prezident.

„Co všechno zasáhne do cen energií v Evropě na podzim, lze těžko předvídat a situace přestala být udržitelná,“ uvedl návrh na plénu Síkela (za STAN).

Odkazoval přitom na dřívější cenové „manipulace“ ze strany Ruska prostřednictvím snižování dodávek do Evropy či sucho, které postihlo některé státy a výrazně omezilo výrobu ve vodních elektrárnách, a také výpadek jaderných elektráren ve Francii.

„Proto jsme se s vládními kolegy rozhodli, že občany proti dopadům tohoto vývoje ochráníme a určíme maximální částky a zavedeme regulaci cen elektřiny a plynu,“ zdůvodnil předlohu Síkela.

Ekonomové pochybují. Na zastropování cen energií nebude 130 miliard stačit

Ekonomika

Cenu elektřiny chce vláda omezit nařízením na základě novely na 6 korun za kilowatthodinu za silovou elektřinu a cenu plynu na 3 koruny za kilowatthodinu pro maloodběratele.

Mezní cena zahrne podle novely i stálý měsíční plat, tedy paušální poplatek dodavateli. Kabinet ale bude moci určit například rozsah odběru, na nějž se bude cenové nařízení vztahovat.

Síkela poukázal i na to, že cenový limit se do smluv promítne automaticky a zákazníci nebudou muset o ceně jednat nebo o ni žádat.

Strop pomůže menším firmám

Stalo se

Podle šéfky poslanců hnutí ANO Aleny Schillerové ale přišlo rozhodnutí vlády pozdě, protože distributoři už nakoupili za vyšší ceny, stát tak podle nyní vyhodí 130 miliard korun z kapes daňových poplatníků. Narážela tak na odhadované náklady opatření, které uvedlo ministerstvo financí.

Zástupci opozičního ANO a SPD kabinetu také vyčetli, že nastavil stropy extrémně vysoko. „Češi budou platit i poté čtyřikrát více než Slováci, je to naprosto nedostatečné řešení a výsměch občanům,“ uvedl předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám