Hlavní obsah

Sněmovna podpořila přísnější pravidla pro znalce

• Aktualizováno
Novinky, jas

Poslanci ve středu schválili novelu zákona o znalcích, která upravuje a zpřísňuje pravidla a stanovuje sankce. Konečnému hlasování předcházela složitá procedura, neboť se k novele sešlo několik desítek pozměňovacích návrhů. Schválená verze nyní poputuje do Senátu. Následně poslanci schválili i nová pravidla pro tlumočníky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO)

Článek

Vláda si od návrhu slibuje kvalitnější práci znalců při zhotovování posudků.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) se zpravodajkou Helenou Válkovou (ANO) se dočkali pochvaly od opozice, když Marek Benda (ODS) ocenil, že se novela dočkala finální podoby. Ve stejném duchu se vyslovil i Jakub Michálek (Piráti).

Benda přesto poslance upozornil, že jeho strana návrh nepodpoří, neboť nesouhlasí s tím, aby znalce vybíralo pouze ministerstvo spravedlnosti, s čímž návrh počítá. Návrh nicméně i bez hlasů ODS hladce prošel.

Poslance rozdělovala zejména výše pokut. Zatímco Benda nabádal k jejich snížení, ministr apeloval na poslance, aby ponechali jejich maximální výši dle původního návrhu. Bendův návrh nakonec neprošel a snížila se pouze sankce za nejméně závažné prohřešky.

Pro novelu, která by měla platit od roku 2021, nakonec hlasovalo 136 poslanců.

Spor o povinnost tlumočit

Nová pravidla budou platit i pro tlumočníky a soudní překladatele. Související novelu poslanci rovněž schválili, když hlasování předcházela debata zejména o tom, zda má být v zákoně zakotvena formule, že tlumočník nesmí až na výslovně uvedené výjimky odmítnout provést tlumočnický úkon, je-li zadavatelem orgán veřejné moci.

Podle ministra Kněžínka je tato pasáž v zákoně především proto, aby v případech, kdy jde o čas, jako je například jednání o uvalení vazby, nedošlo k prodlení kvůli tomu, že nepůjde sehnat tlumočníka.

Někteří poslanci v této souvislosti nicméně upozorňovali, že jazykové nuance či technické termíny mohou být matoucí a nejednoznačné a tlumočníci bez specializace na danou oblast se tak mohou dopustit chyb.

Právo odmítnout překlad nicméně neprošlo a tlumočníci i překladatelé tak budou muset úřadům vyhovět.

Reklama

Výběr článků

Načítám