Hlavní obsah

Sněmovna po hlasovacím maratónu schválila novelu stavebního zákona

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přes 270 pozměňovacích návrhů se sešlo k novele stavebního zákona z pera ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové. Procedura hlasování tak byla velmi složitá. Sněmovna normu nakonec schválila, nyní ji posoudí Senát. Předloha má zjednodušit a zrychlit přípravu a samotnou realizaci staveb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně Karla Šlechtová na jednání Poslanecké sněmovny.

Článek

Novelu podpořilo 117 poslanců ze 160 přítomných. Proti byli pouze čtyři. „Chtěla bych vám vyjádřit hluboké poděkování, že jste hlasovali pro tento zákon. Ten zákon je velmi důležitý a vážím si každého hlasu,“ vzkázala ihned poté Šlechtová.

Ještě před tím vysvětlovala, že novela zrychlí stavební řízení a sníží byrokracii v oblasti získávání všech povolení pro výstavbu, ať už bytových domů nebo dálnic nebo čehokoliv jiného. „Věřím, že to přinese zjednodušení. Získat povolení na stavbu trvá třeba 10 let. Podle této novely by se mohlo zkrátit na pět let,“ řekla na plénu Šlechtová.

Někteří poslanci si během rozpravy stěžovali na složitou proceduru. K novele totiž zákonodárci navrhli přes 270 pozměňovacích návrhů a hlasovali o nich asi hodinu a půl.

Novela, která je jednou z priorit Šlechtové, sloučí povolovací proces do jednoho řízení a tím zjednoduší a zrychlí přípravu a samotnou realizaci staveb. Sloučit se má až doposud oddělené územní a stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí. Bude to možné u staveb drah, silnic, dálnic, místních komunikací nebo vodních děl a dalších infrastrukturních projektů.

Z rozhodování se vyřadí ekologické spolky

Během rozpravy se poslanci střetli kvůli návrhu poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD), který chce omezit ekologické spolky a iniciativy. Do stavebního povolení podle něj nemají být procesy „dehonestovány pseudoochránci přírody“.

„Domnívám se a jsem přesvědčen, že v současné době povolovací procesy v České republice jsou do jisté míry hendikepem pro příchod nových investorů. Nepředvídatelnost toho, co se tady v zemi bude odehrávat v povolovacím procesu, tím myslím stavební řízení, je tak složitá, že ti lidé od nás odcházejí. Je to ale i problém pro domácí investory,“ hájil Foldyna.

Proti němu se ohradil jeho stranický kolega ze soc. dem. Václav Zemek. „Je potřeba říct k tomu A taky to B. Ono to nevylučuje jen ty takzvané zelené aktivisty. Ono to vylučuje úplně celou širokou veřejnost. To znamená, že se vracíme o nějakých 30, 40 let zpátky. Přijde investor, chce něco postavit a nikdo mu do toho prostě kecat nebude,“ oponoval.

Foldynův návrh nakonec prošel. Hlasovali proti němu pouze lidovci a několik sociálních demokratů včetně premiéra Bohuslava Sobotky. KDU-ČSL však nakonec zákon jako celek podpořila.

Reklama

Výběr článků

Načítám