Hlavní obsah

Sněmovna odvolala Vondráka z čela školského výboru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna ve středu odvolala na návrh opozičního hnutí ANO z postu předsedy školského výboru poslance Ivo Vondráka, který je po konci v hnutí nezařazeným poslancem. Do výboru byla následně jednomyslně zvolena Jana Hanzlíková z ANO.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Poslanec Ivo Vondrák

Článek

Návrh na odvolání Vondráka kromě opozice podpořila i drtivá většina koaličních poslanců, proti byli pouze tři zákonodárci lidovců a dva STAN.

Vondrákův konec ve školském výboru pravděpodobně otevře prostor k tomu, aby jeho novou předsedkyní mohla být později zvolena stínová ministryně školství ANO Jana Berkovcová. Členkou výboru je od začátku volebního období.

Vondrák až donedávna hájil ve Sněmovna barvy hnutí ANO, jehož byl členem. Dlouhodobě patřil k rebelům v hnutí Andreje Babiše a svou kritikou poměrů se netajil. V prezidentské volbě pak nevolil předsedu ANO Babiše, ale jeho protikandidáta a současného prezidenta Petra Pavla.

Krátce po skončení lednových prezidentských voleb rezignoval na post místopředsedy hnutí ANO, o pár týdnů později opustil poslanecký klub ANO i samotné hnutí. Od té doby je nezařazeným poslancem. Zastává také post hejtmana Moravskoslezského kraje.

Až doposud byl také šéfem školského výboru, který na základě politické dohody připadá hnutí ANO. Převolení se tedy dalo očekávat.

„Vzhledem k tomu, že jsem pracovně v Izraeli a právě jsem byl u Zdi nářků, tak mě to nechává zcela klidným, neboť v tomto kontextu mé odvolání z výboru se jeví nicotným,“ napsal ve středu ČTK Vondrák.

Odpadlík z ANO Vondrák: Koalice Spolu má můj hlas navíc

Domácí

Poslanci zároveň odvolali z kontrolního výběru Hanzlíkovou. Její místo zaujal Pavel Růžička z ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám