Hlavní obsah

Schillerová pohořela. Poslanci smetli návrh na projednávání jejího rozpočtu

Poslanci v úterý strávili více než tři hodiny nad debatou o programu čtvrté schůze Sněmovny. Jednání zdržela snaha ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) projednat vládní návrh státního rozpočtu, která byla odsouzena k neúspěchu. Schválení bodu odmítla většina SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí v demisi Alena Schillerová na úterním jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Obvykle trvá schválení programu schůze kolem hodiny a půl, v úterý se ale jednání protahovalo, protože odcházející ministři či opozice přicházeli s dalšími návrhy, co by se na program mělo zařadit.

Dlouho se jednalo o tom, zda nová Sněmovna bude probírat návrh rozpočtu, který odcházející vláda připravila. „Rozpočtové provizorium je podle mého názoru hazardem s budoucností České republiky a jejích občanů. V první řadě bude ohroženo vyplácení covidových programů, například COVID-21, COVID Nepokryté náklady anebo Antivirus,“ prohlásila Schillerová na plénu.

Fiala: Za jmenování Lipavského si Zeman žádné podmínky nekladl

Domácí

A do rozpravy o dopadech rozpočtového provizoria se zapojili i další ministři vlády Andreje Babiše (ANO) v demisi.

„Chci upozornit na to, že ministerstvo zdravotnictví, které je odpovědné za řešení (covidové) krize, má velké náklady,“ uvedl například odcházející šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Aby nedošlo k ohrožení nákupu vakcín, financování projektu Chytré karantény a trasování,“ varoval ministr.

Mezitím poslanci debatovali v kuloárech či posedávali v přilehlém sněmovním bufetu.

Špatné formuláře k očkování mohly mít vážné následky

Domácí

Poslanci pětikoalice SPOLU s Piráty a STAN předem avizovali, že nepodpoří návrh hnutí ANO na projednání návrhu státního rozpočtu na rok 2022. Chtějí předložit rozpočet vlastní.

Pokud Sněmovna rozpočet neschválí do konce roku, stát bude hospodařit v takzvaném rozpočtovém provizoriu. Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

O Fialově schůzce s Mynářem „vládní“ poslanci nevěděli

Domácí

Premiér Petr Fiala (ODS) krok v říjnu vysvětloval tím, že vznikající koaliční vláda chce sestavit „úspornější” a „odpovědnější” rozpočet se schodkem do 300 miliard korun. Návrh odcházející vlády počítá se schodkem 377 miliard korun.

Nový návrh rozpočtu s nižším deficitem má být podle pětikoalice schválený nejpozději v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám