Hlavní obsah

Sněmovna navrhla prezidentovi vyznamenat Ledeckou i Čecha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Snowboardistka Ester Ledecká, fotbalista Petr Čech nebo velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý. To jsou osobnosti, které by podle poslanců měly dostat státní vyznamenání. Prezident návrhům Sněmovny, Senátu a vlády může, ale nemusí vyhovět. Seznam čítá celkem 28 jmen.

Foto: Novinky

Ester Ledecká se svými medailemi na Staroměstském náměstí, kde lidé vítají olympioniky.

Článek

Ledecká, která na zimní olympiádě získala zlatou medaili ve dvou různých disciplínách, i brankář londýnského Arsenalu a bývalý reprezentant Petr Čech by měli podle poslanců dostat medaile Za zásluhy. Stejné ocenění si podle poslanců zaslouží také básník a spisovatel Karel Sýs, novinář Josef Klíma, motocyklový závodník Jaroslav Falta nebo a videoherní scenárista Daniel Vávra.

Řád bílého lva by mohl dostat velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý. Váleční letci Josef Ocelka a Josef Bernat, válečný veterán Květoslav Prokeš, kterého popravil komunistický režim za protikomunistický odboj, a Karel Husárek, jenž stál před okupací u vzniku československého pevnostního systému.

Mezi navržené na nejvyšší státní vyznamenání by mohl patřit také rozhlasový pracovník Karel Lánský, který pomáhal po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 udržet vysílání rozhlasu.

Řád pro Rajko Dolečka

Na Řád Tomáše Garrigua Masaryka figuruje v návrhu mezi třemi osobnostmi také lékař a popularizátor zdravé výživy Rajko Doleček, který zemřel loni v prosinci.

Poslanci hlasovali po jednotlivých jménech, schvalování návrhů provázel zmatek. Místopředseda Sněmovny a předseda příslušného podvýboru Vojtěch Pikal (Piráti) zprvu vycházel z neaktuálního předběžného seznamu, jak jej projednal podvýbor. Některá jména ale později doplnil na seznam organizační výbor. Jednání dolní komory kvůli tomu muselo být na deset minut přerušeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám