Hlavní obsah

Sněmovna navrhla do čela Úřadu pro dohled nad financováním politických stran Weise

– Praha
Novinky, Barbora Janáková

Od ledna bude v Česku fungovat Úřad pro dohled nad financováním politických stran a politických hnutí. Poslanci v pátek 97 hlasy zvolili svého kandidáta na předsedu úřadu Vojtěcha Weise, který byl jediným nominovaným. Podobné rozhodování čeká i Senát, který v polovině prosince vybere ze třech nominovaných svého favorita. Jednoho z kandidátů pak na post předsedy úřadu jmenuje prezident republiky Miloš Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Předseda má funkční období na šest let. Zatím je známý jediný kandidát – bývalý náměstek Státního pozemkového úřadu Weis, který měl na starosti vracení půdy církvím v rámci restitucí.

Senát čeká v polovině prosince volba ze třech nominovaných, těmi jsou politoložka Vladimíra Dvořáková, politolog Jan Outlý a bývalý náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jan Marek.

Předsedovi budou v úřadu pomáhat čtyři členové. Ty předvybere z kandidátů Senátu, Poslanecké sněmovny a šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslava Kaly horní komora.

Ve hře jsou nyní tajemník NKÚ Michal Pleticha a předseda Oživení Martin Kameník. Poslanecká sněmovna zase vybrala nominantku KSČM Lenku Maštálkovou, bývalého poslance za ODS Františka Siveru, Zdeňka Varhaníka z NKÚ a asistenta na katedře veřejné ekonomie Masarykovy univerzity Jiřího Navrátila. Varhaník je nominován hnutím ANO, Navrátil ČSSD.

Kandidáty Senátu jsou zase tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal, bývalá senátorka strany Starostové a nezávislí Jana Jurenčáková a brněnský úředník Tomáš Hudeček.

Bude úřad nezávislý?

Úřad bude dohlížet na financování politických stran. Bude hlídat, aby se dodržoval „strop“, tedy maximální částka nákladů na kampaň. Také bude hlídat, aby financování politických stran bylo transparentní. Takže pokud někdo bude hradit část kampaně, stane se jejím účastníkem.

Úřad by měl mít i dobrý odhad, protože změna zákona o financování politických stran počítá s tím, že nepeněžité dary se budou vykazovat za běžné ceny. Úřad by to měl prověřovat.

Po nutnosti zavést dohled nad financováním politických stran volali odborníci již dlouho. Česko bylo jednou z pěti zemí v Evropské unii, kde neexistoval žádný nezávislý kontrolní úřad.

Odborníci ovšem mají pochyby, jak bude úřad fungovat, když bude muset kontrolovat financování stovky stran. Upozorňují také na mezeru v zákoně, kdy nestanovuje dohled nad financováním předvolebních kampaní v Praze a statutárních městech.

Velkým otazníkem fungování úřadu byla pro odborníky i nezávislost úřadu, který budou spravovat lidé dosazení politickými stranami.

Reklama

Výběr článků

Načítám