Hlavní obsah

Schillerová ve Sněmovně tepala chaos v komunikaci u mimořádné daně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna v pátek schválila vládní daňový balíček se zavedením daně z mimořádných zisků i dřívější odchod záchranářů do důchodu. Svolání mimořádné schůze podnítili poslanci vládní koalice. Jednání začalo v 9:00, Novinky ho nabízely živě.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 4.11.2022Video: psp.cz

 
Článek

Výnos z daně z mimořádných zisků má vládě pomoci nahradit náklady na opatření proti drahým energiím.

Až do pátečního rána na tom ale nebyla na vládním půdorysu shoda. Nejen opoziční, ale i koaliční poslanci podali totiž k návrhu ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) několik dalších úprav včetně sazby daně nebo rozšíření okruhu bank, kterých by se nová daň týkala.

Sněmovna schválila daň z mimořádných zisků

Domácí

Dříve pak také Piráti prosazovali, aby daň platila už od letošního roku. Po nesouhlasu Stanjury i premiéra Petra Fialy (ODS) tento svůj návrh stáhli.

Stanjura pak nakonec v pátek dopoledne uvedl, že koalice se na podobě daně dohodla a že některé pozměňovací návrhy budou staženy.

Chaos na plénu zkritizovala v pátek Stanjurova předchůdkyně. „To, co rozpoutali vládní poslanci ohledně zdaňovacího období, případné retroaktivity a limitů, od kterých se bude na podniky daň z mimořádných zisků, je naprostá katastrofa,“ reagovala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Daňový balíček jako celek mění několik daňových zákonů a kromě jiného zvyšuje limit pro povinnou registraci plátců daně z přidané hodnoty z jednoho milionu na dva. Stejně zvedá také hranici pro využití paušální daně.

Zákonodárci schválili také možnost předčasných penzí pro záchranáře. Současně snížili i penze pro prominenty komunistického režimu.

Poslanci odklepli nižší důchody pro komunistické prominenty a dřívější penze pro záchranáře

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám