Hlavní obsah
Online

„Já vás fakt miluju.“ Síkela rozpálil poslance ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna druhým dnem pokračuje v mimořádné schůzi nazvané Bezpečnostní rizika pro Českou republiku, která je svolána na popud vládních stran. Součástí je i otázka, zda je expremiér a předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš bezpečnostním rizikem pro Česko. Novinky dění sledují živě, po většinu dne tak činily i v on-line reportáži nacházející se níže.

Živě: Jednání poslanecké sněmovny 20. 3. 2024Video: psp.cz

 
Článek

Mimořádná schůze započala v úterý v 15 hodin, v úterý večer byla přerušena, aby se následně zákonodárci znovu sešli ve středu v 9 hodin ráno. Úterý bylo ve znamení řečnění pětikoalice; poslanci ANO na protest, že nemohou vystupovat, opustili sál a nechali za sebou cedule se vzkazy pro vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Středa naopak připadla opozici, promluvil i šéf ANO Andrej Babiš, kvůli kterému je schůze z popudu pětikoalice svolána.

„Ani já, ani hnutí ANO jsme nikdy nezpochybnili a nezpochybňujeme naše členství v Evropské unii a NATO. Naopak jsme jasně deklarovali, že šlo o naše nejlepší rozhodnutí, máme jasno, že pro oboje není alternativa. Nikdy bych nezpochybnil článek 5. Kdyby byla napadena členská země NATO, tak jí přispěcháme na pomoc,“ hájil se na plénu ve středu Babiš, který odmítl, že by byl bezpečnostním rizikem pro Česko, a jinak tradičně kritizoval Fialovu vládu.

Opoziční zákonodárci využili, včetně Babiše, své proslovy ke kritice kroků vlády premiéra Petra Fialy (ODS) či prezentaci svých volebních témat. Poslanci ANO se taktéž snažili diskusi stočit ke korupční kauze Dozimetr, která se dotýká vládního hnutí STAN.

Oba jednací dny pak mají společné to, že se v sále zdržovalo minimum poslanců, což působilo dojmem, že diskuse vlastně nikoho nezajímá. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale schůze na téma bezpečnostních rizik pro Česko smysl má.

Jednání ještě pár hodin potrvá

O slovo se hlásí 18 poslanců, převážně opozičních. Lze tak očekávat, že ještě pár hodin, spekuluje se o třech, potrvá, než se Sněmovna dostane k hlasování o usnesení, ve kterém by mělo zaznít to, že bezpečnostní hrozbou pro Česko jsou Rusko a jeho prezident Vladimir Putin, a také vyjádření podpory českým vojákům a podpory pokračování pomoci Ukrajině.

Projevy zákonodárci prokládají diskusí v rámci dvouminutových faktických poznámek, kdy na sebe navzájem reagují.

Vážení čtenáři, tímto dnešní on-line přenos z dění v Poslanecké sněmovně končí. Jednání ale můžete i nadále sledovat v živém přenosu. Děkujeme za přízeň.

Odhlasováno noční jednání

Sněmovna si odhlasovala na návrh předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy, že poslanci mohou jednat a hlasovat po 21. i 24. hodině.

„Věřím však, že se nám to podaří někdy ve večerních hodinách dokončit. Je to ale trochu na disciplíně některých lidí, mám dojem, že se někteří rádi poslouchají,“ zdůvodnil procedurální návrh Benda.

Vystoupit v rozpravě stále chce téměř dvacítka poslanců.

Nacher: V čem jsme bezpečnostní riziko?

„Že jsme bezpečností hrozba? Vy přitvrzujete,“ rozčiloval se na plénu poslanec ANO Patrik Nacher. „Zazněl tu za dva dny nějaký důkaz, v čem jsme bezpečnostní riziko? Jen nějaké fráze, že nesouhlasíme s vaší politikou, že si dovolíme někdy něco zpochybnit,“ kroutil hlavou a chtěl slyšet konkrétní argument.

„Chtěl bych slyšet důkazy nebo abyste se omluvili, v čem je ANO antisystémová strana nebo nedemokratická strana. Chceme snad opustit prozápadní směřování? Jinak šíříte dezinformace,“ tepal vládní koalici.

Jurečka: Schůze smysl má, i když tam poslanci nesedí

„Průběh i obsah debaty ukazuje, že schůze smysl má,“ hájil ji po jednání vlády ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). A to i přesto, že v sále sedí koaličních i opozičních poslanců jen málo.

„Včera jsme se s ostatními ministry snažili jasně poukázat na to, co vnímáme jako klíčová bezpečnostní rizika a jakým způsobem v nich figuruje Andrej Babiš,“ obhajoval se. Ve středu zatím řeční převážně zástupci opozice. Navzájem do sebe s koaličníky rýpou a často se dostávají do střetu.

Na řadu přicházejí běžní poslanci

Po téměř sedmi hodinách trvání schůze se k pronesení svého projevu dostává první poslanec bez přednostního práva, Jana Mračková Vildumetzová z ANO. „Můj projev po tom, co tu předvedl pan ministr Síkela, bude slušný. Nebude arogantní,“ řekla na úvod.

Následně poslankyně obhajuje předsedu ANO Andreje Babiše s tím, že se ničeho nemorálního či špatného nedopustil, když u svých spolupracovníků poptával informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti). Za kauzou vidí snahu poškodit ANO kvůli vysokým předvolebním preferencím.

Havlíček k Síkelovi: Pro opozici jste dar boží

„Vy jste pro opozici dar boží. Pro lidi a firmy jste dar pekelný. Čím déle budete mluvit, tím pro nás lépe. Nemá cenu, abychom vás hodnotili, vizitku vám vystavují ostatní,“ reagoval na Síkelův kritický proslov první místopředseda ANO a stínový premiér Karel Havlíček.

Vláda jde od debaklu k debaklu. I ona nám pomáhá k vysokým preferencím, míní Havlíček

„Já vás fakt miluju.“ Na Síkelu reagují poslanci ANO

Po emotivním začátku svého vystoupení se Síkela jal popisovat své kroky a úspěchy v čele resortu průmyslu a obchodu. Mluví například o plnění zásobníků plynem.

Jeho projev vybudil k reakci poslance hnutí ANO. Jako první reaguje poslankyně ANO Berenika Peštová. „Nevím na čem frčíte, pane ministře. Vy jste ministr, vláda. Podléháte Sněmovně, máte se nám zodpovídat, ne my jako opozice vám. Příště, až tu budete vystupovat, tak méně plynu a více vysvětlování,“ opáčila Peštová Síkelovi.

„Já vás fakt miluju, pane ministře. Jsem ráda, že jste nám konečně ukázal, co je ta morálka a jak se mají chovat správní demokraté. Jste součástí party, skupiny, kde jeden čůrá na francouzskou ambasádu, druhý prská černý kašel, kde může, další vykládá o bezpečnostním ohrožení České republiky, ale sám šifrovaný telefon místo odevzdání policii dá na hraní svých dětem, další po masakru na fakultě paří do rána a asi čtyřikrát změní výpověď, do kdy tam byl… já nevím, myslím, že takové moralizování má od vás opravdu velkou váhu,“ připojila se Taťána Malá z ANO poukazující na poklesky koaličních zástupců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jozef Síkela na schůzi Sněmovny

Síkela rozfoukává oheň

Slovo si vzal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), který v úterý na plénu na rozdíl od svých vládních kolegů nevystupoval kvůli zahraniční cestě. Poměrně poklidný průběh schůze se po jeho projevu, ve kterém se ostře obouvá do Andreje Babiše i ANO, zřejmě změní.

„Když jsem četl, jak se za svého předsedu, majitele, nevím, jak to máte, bijete, vymlouváte se za něj a svádíte jeho praktiky na ostatní, vzpomněl jsem si na jednu pohádku o Geppettovi, truhláři, který vytvořil Pinocchia. Andrej Babiš je takový Geppetto. Truhlář, který vyrábí loutky, jejichž jediným smyslem existence je lhaní. Jinak si nedovedu představit jiný důvod, proč by dospělý svéprávný člověk bránil do roztrhání těla morální kvality někoho, jako je Andrej Babiš,“ obrátil se na poslance ANO.

Tázal se jich, zda ví, co je to kompromat, tedy podle něj strategie vytvořená ruskou tajnou službou a založená na sbírání poškozujících informací na konkurenty, ale i spojence.

„V českém prostředí se to využívalo v podání StB, dnes bychom tomu řekli estébácký marketing, a právě v tom je poslanec Andrej Babiš výborný, nepřekvapivě v tom vyniká. Právě proto by ten uniklý e-mail pro vás neměl být povelem k obraně šéfa, ale měl by vám především sloužit jako velké varování. Dnes jste sice součástí Babišova estébáckého marketingu, ale nikdy nevíte, kdy se situace otočí a vy se stanete jeho terčem, tak jako se to stalo vašim předchůdcům,“ pokračoval Síkela.

Na řadu se dostávají klasická témata ANO

Po téměř šesti hodinách od začátku jednání se na řadu dostal poslední řečník s přednostním právem, tím je Klára Dostálová z ANO. Právo přednostního řečnění mají předsedové stran, klubů, členové vlády a grémia Sněmovny.

Dostálová, která je lídryní kandidátky ANO do europarlamentu, ve svém projevu řeší migrační pakt a přijímání uprchlíků.

Do rozpravy se v tuto chvíli hlásí 24 řadových poslanců. Jednání se tak pravděpodobně protáhne do večerních až nočních hodin.

Kolečko faktických poznámek

Poslanci koalice a opozice se dohadují prostřednictvím dvouminutových faktických poznámek o tom, co by se mělo na schůzi řešit místo tématu bezpečnostního rizika, jímž má být šéf ANO Andrej Babiš.

Podle ANO by se měla řešit pražská korupční kauza Dozimetr, v níž figuruje již bývalý člen vládního STAN a někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček. Právě o jeho první veřejné výpovědi od vypuknutí kauzy ve středu informoval deník Blesk. Hlubuček řekl, že s hlavním obviněným v kauze, podnikatelem Michalem Redlem, jej seznámil člověk z vedení hnutí, jméno neuvedl. ANO tak útočí na ministra vnitra a šéfa STAN Víta Rakušana, ten ale v dotčené době stranu nevedl.

Havlíček: Bezpečnostní riziko je koalice

Místopředseda hnutí ANO a Sněmovny Karel Havlíček obdobně prohlásil, že bezpečnostní riziko představuje současná vládní koalice, a to kvůli údajné nekompetenci a vazbě na organizovaný zločin. Připomněl korupční kauzu Dozimetr.

Koalici obvinil Havlíček z toho, že je odtržená od reality, kritizoval její hospodářskou politiku i přístup k evropské klimatické politice.

Havlíček: Fialova vláda je bezpečnostní hrozba. Důkazy předložíme na mimořádné schůzi

Schillerová: Skutečnou bezpečnostní hrozbou je spojení Fialy s kampeličkou

„Skutečnou bezpečnostní hrozbou je nevyvrácené podezření na financování ODS a Institutu Petra Fialy z peněz vypraných v kampeličce pražské galerky. Je to nevyvrácené podezření na financování billboardů, videospotů a publikací Fialovými kampeličkovými partnery, kteří se podle veřejných zdrojů podíleli na praní špinavých peněz a sehráli mimo jiné aktivní roli v případu zpronevěry 350 milionů korun na zbraně pro Ukrajinu,“ prohlásila na plénu šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Připomněla, že Fiala v minulosti nezapsal podíl v Podnikatelské družstevní záložně do majetkového oznámení. Označil to za opomenutí a zdůvodnil tím, že měl v záložně běžný účet a neuvědomil si, že to znamená současně i podíl.

Rozruch kolem vkladu v záložně označil za snahu opozice vyrobit kauzu za každou cenu. Prohlásil, že nemá co skrývat, nemá se za co stydět a odmítl, že by se dopustil něčeho nelegálního.

Schillerová ale uvedla, že pokud Sněmovna nevyzve premiéra k vysvětlení, poslanci ANO k tomu zváží iniciování další mimořádné schůze.

Schillerová: Schůze přinesla důkaz, že ANO nikdy nebylo bezpečnostním rizikem

Slova se ujala s přednostním právem šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Včera jsme měli příležitost poslouchat obsáhlé, povinně připravené projevy poslanců koalice. Bylo to očividně vynucené, komické a ve výsledku zoufalé. Přesto se čekání, než nás koalice pustí ke slovu, vyplatilo. Projevy ministrů přinesly důkaz, že hnutí ANO není a nikdy nebylo žádným bezpečnostním rizikem,“ uvedla na plénu Schillerová.

„Ministři si celý týden připravovali projevy a výsledkem příprav byly notoricky stejné fráze, klišé a politika antibabiš. Vše, jak to známe z roky starých předvolebních kampaní. Nulové důkazy a marnost. Přesně v duchu uplynulých dvou let vlády Petra Fialy,“ rýpla si šéfka klubu ANO na plénu.

Ta zároveň komentovala nízký počet poslanců v sále. „Vidím, že pětikoalice si svolala mimořádnou schůzi a moc kolegů o ni zájem nemá,“ podotkla.

Chybí zpravodaj

V sále chybí zpravodaj Jakub Michálek (Piráti). Poslanci ANO tak chtěli schůzi přerušit na neurčito. Následně dávali protinávrhy koaliční poslanci, aby zabránili procedurálnímu, tedy okamžitému hlasování. Hrozilo totiž, že by koalice neměla v sále dostatek členů a schůze by opravdu mohla být přerušena. Michálek se ale nakonec vrátil, a tak poslanci stáhli své návrhy a schůze pokračuje.

Babiš domluvil

Po necelých třech hodinách projevu šéf ANO Andrej Babiš domluvil. „Schůze je nesmyslná, měli bychom se bavit o jiných věcech. Žádná kompra neděláme. Problém je Dozimetr, absolutní skandál,“ končil svá slova.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám