Hlavní obsah

Sněhu na horách je málo, ale lyžuje se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deštné v Orlických horách

Jarní prázdniny jsou v plném proudu, podmínky pro zimní sporty ale optimální nejsou. A to ani v řadě horských středisek. Například v Deštném v Orlických horách je sníh pouze na sjezdovkách. A zhruba patnáct procent českých lyžařských středisek již provoz pozastavilo.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

V Deštném v Orlických horách se lyžuje

Článek

„Počasím jsme si dovolenou zkazit nenechali. A zalyžovali jsme si dostatečně,“ shodli se manželé Ševčíkovi, kteří do Deštného přijeli z polabského Nymburka.

„Byli jsme tu týden. Chvílemi to bylo skvělé, chvílemi pršelo, v pondělí byly dokonce sjezdovky uzavřené. Sníh je většinou hodně měkký, je to rozježděné, ale byly i dny, kdy v noci mrzlo, tak jsme si to užili. Tedy pak zase bylo jasno, svítilo slunce, a tak to odpoledne opět rozměklo,“ ohlédla se za uplynulým týdnem Jana Ševčíková.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Na horách se střídají slunečné dny s deštěm

„Když nešlo lyžovat, vyráželi jsme na túry. I když pršelo. Vyjeli jsme na hřebeny autobusem a pak se vraceli zpět. Až když jsme se dostali k výškovým tisíci metrům, teprve se objevil sníh i na cestách. Ale opravdu málo, žádné brodění se závějemi. Navíc byl dost špinavý. Jezdíme do Deštného každoročně a vlastně jsme tu už podobnou dovolenou zažili, ale bylo to třeba v březnu. Teď v polovině února to je trochu nezvyk,“ dodala Ševčíková.

Turistům, kteří šli ze Sněžky zakázanou cestou, hrozí od Poláků pokuta

Domácí

Díky umělému zasněžování tak mají v Orlických horách lepší podmínky sjezdaři než milovníci bílé stopy.

„Běžecké stopy jsou neupravené, ale v hřebenových partiích sjízdné,“ ujistil Jan Duffek ze Ski centrum Říčky.

Podle mluvčího Horské služby Marka Fryše zatím letošní rok z hlediska úrazovosti nevybočuje. „Sníh je mnohdy rozměklejší, ale zase je méně lyžařů, protože mlha a déšť odrazují. Ale když se udělá, jako bylo v neděli, je plno. A s počtem lidí na sjezdovkách stoupá i počet úrazů,“ řekl Novinkám a Právu.

Jel půl sjezdovky bez zatáčky, říká ke zranění chlapce v Jeseníkách provozovatel skiareálu

Krimi

Například v sobotu ošetřovali čtyři úrazy ve Špindlerově Mlýně, dva v Peci pod Sněžkou. A v neděli došlo k vážnému úrazu v Rokytnici nad Jizerou, zasahovat musel i vrtulník.

„Skutečně asi patnáct procent středisek zastavilo provoz, ovšem většinou se jedná o ty nejmenší či nejníže položené, případně ty, které nedisponují systémem technického zasněžování. Je tedy spíš povzbudivé, že v takto extrémním počasí na únor jich je stále pětaosmdesát procent v provozu,“ upozornil Libor Knot, ředitel Asociace lyžařských středisek v České republice. Zájem o lyžování je podle něho obrovský.

„Potvrdila to i neděle. Krásné slunečné počasí přilákalo například do Krkonoš tisíce lidí. A nejen tam. Stále máme kolem třiceti až čtyřiceti míst, které nabízejí kolem pěti kilometrů sjezdovek a víc. Není to tedy tak, že by nebylo kde lyžovat, jen počasí je málo rozumné, aby si to lidé užili,“ míní Knot s tím, že je třeba se na podobné extrémní počasí připravit.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Deštné v Orlických horách

„Ale myslím, že česká střediska připravena jsou. Jen to stojí velké peníze a úsilí,“ dodal Knot, který věří, že se lyžovat na českých horách bude i nadále, a to ještě i v této sezoně. Pokud však bude obleva i nadále přetrvávat, počet uzavřených středisek bude stoupat. Například v Libereckém kraji bude mít z šestnácti největších skiareálů otevřeno od pondělí jen jedenáct.

Turistka v Jeseníkách uklouzla a zranila se. Vyzvednout ji letěl vrtulník

Krimi

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lyžařské areály

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám